StoryEditor

Chorvátsky index prišiel do Viedne

07.06.2007, 00:00

Viedenská burza Wiener Börse spustila obchodovanie chorvátskeho indexu CROX (Croatian Traded Index). Ide o štvrtý index juhovýchodnej Európy, ktorý je na viedenskej burze. Možno tu obchodovať s rumunským indexom ROTX, srbským SRX a kompozitným indexom SETX (Bulharsko, Chorvátsko, Rumunsko, Srbsko a Slovinsko).
Index CROX je kapitalizáciou vážený cenový index vypočítavaný a zverejňovaný v reálnom čase v chorvátskych kunách, eurách a dolároch. Indikátor zahŕňa sedem najobchodovanejších akcií s vysokou kapitalizáciou registrovaných na Burze cenných papierov Záhreb: INA -- Industrija Nafte, Privredna Banka Zagreb, Ericsson Nikola Tesla, Adris Grupa, Podravka, Koncar Elektroindustrija a Dalekovod. Váženie jednotlivých titulov je obmedzené na 25 percent celkovej kapitalizácie indexu.
"V súčasnosti počítame 23 indexov, z ktorých sa 17 zameriava na východnú a juhovýchodnú Európu," povedal pre agentúru AFX člen predstavenstva burzy Michael Buhl. "Naša burza sa teší dobrej povesti ako expert na indexy. Vo svetovom meradle viac ako 80 percent všetkých štruktúrovaných produktov týkajúcich sa východnej a juhovýchodnej Európy vychádza z indikátorov Wiener Börse. Index CROX je obchodovateľný ukazovateľ, ktorý môže slúžiť ako podkladové aktívum pre štandardizované deriváty a štruktúrované produkty. Rozhodli sme sa počítať index CROX pretože veríme potenciálu chorvátskeho kapitálového trhu. Chorvátsko je, podobne ako Rumunsko a Srbsko, krajina s nadpriemerným ekonomickým rastom a dynamickým kapitálovým trhom," doplnil Buhl.
Počiatočná hodnota chorvátskeho indexu bola stanovená 3. januára 2005 na tisíc bodov. Za necelé dva roky sa vyšplhala na 2 761 bodov, čo je nárast o 276 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 00:34