StoryEditor

Letná láska, ktorá pretrvá

10.10.2005, 00:00

Anonymný kraj, konkrétni ľudia. Britská vidiecka usadlosť obklopená chladnou severskou prírodou sa počas dvoch mesiacov stane svedkom zvláštnych udalostí -- bude uzlom rôznorodých osudov, ktoré sa tu počas leta poprepletajú. Moje leto lásky je totiž nezvyčajný film o otázkach medziľudských vzťahov, ktoré môžu nadobudnúť láskavú, ale aj hrozivú podobu.

"Mona" Lisa a Tamsin, to sú dve typovo úplne protichodné tínedžerky. Lisa sa prašnou cestou preháňa na starej Honde bez motora, kým mladá aristokratka Tamsin elegantne cvála pláňou na bielom koni. Už pri prvom stretnutí možno pozorovať zárodok vznikajúceho priateľstva, ktoré má neskôr prerásť do hlbokého citu a vzájomnej telesnej náklonnosti. Keď sa totiž skromná Lisa dozvie, že jej brat, bývalý kriminálnik, sa rozhodol premeniť rodinnú krčmu na miesto viery, je sklamaná a opustená. Opustená o to viac, že jej starší partner Ricky na ňu už nemá náladu (slúžila mu len ako sexuálna hračka). A tak sa vydá na jediné miesto, kde je vítaná -- na panstvo rodičov Tamsin. Práve tu sa začína rozohrávať vzťah medzi dvoma dievčatami, ktoré napriek odlišnému rodinnému zázemiu sužujú rovnaké problémy. Obe sú osamelé, obe zažili strašnú smrť jedného svojho rodinného príslušníka. Popritom sa vyznačujú nadaním pre umenie (Tamsin hudba, Lisa kresba) a láka ich dobrodružstvo. Jednoducho, dievčatá ako každé iné. Až na jednu výnimku -- zbližujú sa aj inak, než len priateľsky. Lenže keď na jednej strane stojí konzervatívna aristokratická rodina a na strane druhej sfanatizovaný bývalý násilník, je jasné, že idyla nemôže trvať večne...

Sexuálna rovina filmu je z hľadiska témy podstatná, no vyjadrená len v náznakoch, decentne a s citom pre mieru. Umelecký nádych má vlastne celá snímka, takže nečakajte žiadnu americkú šablónovitosť, bezduché, frázovité dialógy a povrchnú štylizáciu. Naopak, režisér Pawel Pawlikovski siahol po menej konvenčnom inventári vyjadrovacích prvkov, a tak sa často vyjadruje v náznakoch, symboloch a prirovnaniach. Stavia ďalej na kontrastoch (hypnotizujúce zvuky a blikanie hracích automatov oproti blúzniacim svätuškárom vo vedľajšej miestnosti) a pôsobivej hudbe (nielen) od Edith Piaf. Veľmi sugestívne je vo filme zobrazený motív ľudskej neúprimnosti, sebaklamu a lži, ktorej sa niekedy necitlivo dopúšťame voči iným. Brat Lisy sa tak silou mocou snaží pasovať do úlohy muža, ktorého ústami prehovoril Boh. Dokonca vyrobí obrovský drevený kríž, ktorý s pomocou komunity umiestni na kopci nad údolím, v ktorom sa nachádza dejisko príbehu. Stretnutia náboženských fanatikov inak pripomínajú klasické scény zo zombie hororov, keď masa duševne vyprázdnených tiel s vystretými rukami monotónne odrieka svoje monológy. Z toho všetkého cítiť, že akokoľvek dokonalé bude leto lásky dvoch dievčat, koniec sa zákonite dostaví. Ale či bude smutný alebo veselý, už musí zistiť každý sám. Moje leto lásky je totiž zasnívaná romantická snímka, ktorú sa oplatí vidieť nielen preto, že ide o vítanú alternatívu k stereotypnej hollywoodskej produkcii. A aj keď letné lásky zákonite musia raz skončiť, táto vo vás určite pretrvá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 18:47