StoryEditor

Bývalý Ferrofond mení akcie na listinné

24.06.2005, 00:00
Jeden z desiatky najväčších investičných privatizačných fondov (IPF) z kupónovej privatizácie - Ferrofond mení formu akcií zo zaknihovanej na listinnú. Akcionári fondu v týchto dňoch dostali zmenový výpis z Centrálneho depozitára cenných papierov SR. Je na ňom záznam o tom, že akcie fondu už nemajú na účte.

Jeden z desiatky najväčších investičných privatizačných fondov (IPF) z kupónovej privatizácie -- Ferrofond, mení formu akcií zo zaknihovanej na listinnú. Akcionári fondu v týchto dňoch dostali zmenový výpis z Centrálneho depozitára cenných papierov SR. Je na ňom záznam o tom, že akcie fondu už nemajú na účte. Akcie boli odpísané z účtu 30. mája 2005. O zmene formy akcií rozhodlo valné zhromaždenie spoločnosti 24. januára 2005. Ferrofond zmenil obchodné meno na Eurotrade a neskôr na Eurocapital. Aktuálne základné imanie spoločnosti je podľa výpisu z obchodného registra 2 353 225 000 korún.
Spoločnosť Liquid Trenčín skupovala akcie tohto fondu v októbri 2003. Ponúkaná cena za akciu bola vtedy niečo viac ako 20 korún. Hospodárske výsledky spoločnosti za posledné dva roky nie je možné získať z verejne dostupných zdrojov. Jej akcie nie sú obchodované na verejnom trhu a ich prípadnú trhovú hodnotu je ťažké určiť.
História fondu
IPF Ferrofond založili pre prvú vlnu kupónovej privatizácie Východoslovenské železiarne Košice. Fond spravovala investičná spoločnosť Cassoviainvest, i. a. s., Košice. Ferrofond má dnes obchodné meno Eurocapital, a. s., Bratislava. Eurocapital sídlil v Košiciach, neskôr v Bratislave na Križkovej ulici 9, kde sídli Penta Group, a momentálne je na Hattalovej ulici číslo 12/A.
Akcionár má právo na výmenu akcií za listinné akcie. Ak si ich nevyzdvihne od 4. do 15. júla 2005 v Bratislave v priestoroch Základnej deväťročnej školy na Jeséniovej ulici na konečnej trolejbusov na Kolibe, alebo v Jumbo centre v Košiciach, zbaví sa možnosti byť akcionárom.
Zaujímavé podiely
Podľa posledných existujúcich výpisov zo zmien majiteľov cenných papierov bol Eurocapital majiteľom podielu v spoločnosti Prominent Holding. Do tejto firmy bola prevedená pohľadávka Poštovej banky, kvôli ktorej Policajný zbor SR fingoval únos Branislava Prieložného.
Na bývalom fonde bol najzaujímavejší jeho podiel vo VSŽ. Spoločnosť založila akcie VSŽ v prospech Slovenskej sporiteľne. Spolu ich bolo asi 1,6 milióna kusov. V roku 2002 mala firma spory so spoločnosťou ARDS, o. c. p, a. s., a Stavard, s. r. o. Na účty týchto spoločností sa dostali akcie VSŽ po tom, čo ich odblokovala Burzová komora Burzy cenných papierov v Bratislave. Bývalý Ferrofond pokračoval v roku 2002 v súdnom spore aj pre akcie v hodnote 200 mil. Kč, ktoré mu údajne odcudzili v Stredisku cenných papierov Českej republiky.
Medzi najväčšie investičné fondy, ktoré kedysi spravovala Cassoviainvest IS, a. s., Košice, patrili Ferrofond I., i. f., a. s., Košice, IPFI. Sporiteľňa -- VSŽ, i. f., a. s., Bratislava a IPFII. Sporiteľňa -- VSŽ, i. f., a. s., Michalovce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:00