StoryEditor

Európske burzy pokračovali v ziskoch

29.03.2006, 00:00

Minulý týždeň pokračovali v dobrých výsledkoch európske akciové trhy vrátane stredoeurópskych akciových trhov. Z dlhopisových fondov skončili v pluse dolárové aj eurové fondy. Na domácom trhu pre chýbajúce správy, ktoré by podporili korunu, a v očakávaní pondelkového zasadania NBS kurz koruny klesal, čo viedlo k stagnácii korunových dlhopisových a peňažných fondov.

Akciové trhy
Uplynulý týždeň sa skončili svetové akciové trhy zmiešane. "Americké tituly zväčša stagnovali na najvyšších úrovniach od mája 2001 v obavách, že americký Fed na svojom ďalšom zasadaní tento týždeň bude pokračovať vo zvyšovaní kľúčových úrokových sadzieb v USA," uviedol k situácii na amerických trhoch portfóliový manažér VUBAM Jaroslav Kardoš. Výrazný pokles zaznamenali akciové fondy, zamerané na Latinskú Ameriku. "Po prudkom náraste v predchádzajúcom týždni ich zasiahla korekcia, pričom priemerná strata činí 2,58 % (v USD)," spresnil údaje z tohto regiónu portfóliový manažér z Across Investment Services Miroslav Čamek.
Pozitívna nálada vládla na európskych burzách. "Nemecký index DAX má za sebou dokonca päťdňovú rastovú reťaz, počas ktorej sa zhodnotil o 1,5 percenta, a to napriek faktu, že v krajine naďalej robí problémy vysoká inflácia," komentovala rast akcií na európskych akciových trhoch portfóliová manažérka z Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. "Európske akciové parkety predĺžili rastovú šnúru o ďalší týždeň, ťahané najmä neutíchajúcim boomom akvizícií a atraktívnym hodnotením európskych spoločností," doplnil hodnotenie európskych trhov Vladimír Ravinger z AM ČSOB.

Dlhopisové trhy
Americké dlhopisy nezaznamenali v minulom týždni výrazné zmeny cien, pričom došlo k ďalšiemu vyrovnávaniu výnosovej krivky. Dôležitou udalosťou týždňa bola reč guvernéra americkej centrálnej s ohľadom na súčasný vývoj dlhých sadzieb. Trhy vnímali jeho reč ako náznak v pokračovaní sprísňovania menovej politiky. "V nadchádzajúcom období bude vývoj na americkom dlhopisovom trhu pod vplyvom vyhlásení predstaviteľov centrálnej banky, ktorej zasadnutie v tomto týždni a najmä následný komentár môžu naznačiť, či sa cyklus zvyšovania sadzieb už blíži ku koncu," myslí si portfoliový manažér TAM Martin Gregora.
Európske indikátory spotrebiteľskej dôvery zaznamenali po predchádzajúcom silnom raste zmiešaný vývoj. "ECB tak zrejme dodrží mierne tempo sprísňovania menovej politiky, keďže ani reálne čísla nehovoria o silnom raste. Výnosová krivka európskych štátnych dlhopisov v uplynulom týždni sa mierne skorigovala smerom dole," analyzoval situáciu na dlhopisovom trhu v eurozóne Vladimír Ravinger.

Domáce trhy
Uplynulý týždeň sa niesol v duchu oslabovania slovenskej koruny oproti spoločnej európskej mene. Trh sa s miernou nervozitou pripravoval na pondelkové zasadnutie Národnej banky, pričom posun sadzieb neočakával, čo otvorilo korune cestu nadol. Kurz sa dostal až cez hladinu 37,70 SKK/EUR, odkiaľ sa koruna v závere týždňa odrazila k miernemu zhodnoteniu. Týždeň uzavrela v blízkosti hladiny 37,50 SKK/EUR.
Očakávania, pokiaľ ide o rast základnej úrokovej sadzby v priebehu najbližších mesiacov, aj v uplynulom týždni určovali smerovanie dlhopisového trhu. "Ceny dlhopisov s kratšou dobou splatnosti preto opäť mierne klesali. Dlhšie dlhopisy, naopak, mierne rástli. Inverzne sa vyvíjajúce výnosy do splatnosti sa preto taktiež rozkolísali, na kratšom konci rástli až o šesť bodov, na dlhšom konci výnosovej krivky klesali. Korunové dlhopisové fondy skončili minulý týždeň len s minimálnym priemerným poklesom," zhodnotila minulotýždňovú situáciu na domácom trhu Katarína Antoničová.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 24. 3. 2006
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,02
Peňažné v cudzej mene -0,15
Dlhopisové korunové -0,01
Euro dlhopisové 0,11
Dolárové dlhopisové 0,35
CEE dlhopisové -0,45
Európske akciové 0,73
Americké akciové 0,12
Globálne akciové 0,41
Technologické akciové 0,06
CEE akciové 0,67
Zmiešané 0,48
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 15:54