peniaze, minceDreamstime
StoryEditor

Dnešné deti dostávajú vreckové, o akom staršie generácie mohli len snívať

Na čo najviac míňajú a od koho dostávajú peniaze deti na základných a stredných školách, analyzovala Lenka Buchláková zo Slovenskej sporiteľne.

Detský mesačný príjem
Už na základnej škole dostávajú desiatky eur mesačne. V prieskume banka zisťovala finančné správanie detí, ktoré od útleho veku disponujú peniazmi. Priemerný mesačný príjem detí prvého stupňa základnej školy je 14 eur, žiaci na druhom stupni dostávajú v priemere 27 eur a stredoškoláci až 78 eur.

Od koho však dostávajú peniaze najčastejšie? Ak ste si mysleli, že je to z pravidelného vreckového, mýlite sa. Prvé tri priečky výskumu obsadili peniaze z darčekov, od starých rodičov a z nepravidelného vreckového.

Šatiť či živiť
Deti na prvom stupni základnej školy väčšinou svoje vreckové míňajú na sladkosti a hračky. Žiaci druhého stupňa svoje úspory míňajú najviac na zábavu s kamarátmi a potom na maškrty a fastfood.

Stredoškoláci si vo svojom dospievaní chcú budovať imidž, preto najviac utrácajú za oblečenie a topánky. Na druhom mieste míňajú na zábavu s kamarátmi a na jedlo.

Sporenie
Aj keď sa niektorým rodičom môže zdať, že ich deti hneď všetko minú, až tri štvrtiny detí a dospievajúcich si dokážu ušetriť. Výskum hovorí o tom, že čím je dieťa staršie, tým viac vie hospodáriť a ušetriť si väčšiu sumu.

Pozitívnejší vzťah k sporeniu majú najmä deti, ktoré vyrastajú na vidieku. Najviac si sporia na elektroniku, pretože si chcú kúpiť mobil alebo notebook, ktorý stojí veľa peňazí.

Bankový účet
Zriadený účet na prvom stupni má 15 percent detí, na druhom je to už štvrtina a svoj bankový účet má vyše 80 percent stredoškolákov. Deti však vreckové od svojich rodičov dostávajú „na ruku“.

Len malé percento žiakov, či na základných alebo stredných školách, dostáva elektronické vreckové. Na bankové účty zvyčajne putujú peniaze, ktoré si ušetria.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:10