StoryEditor

Fajčiari žijú v priemere o desať rokov kratšie

05.10.2004, 00:00

Fajčenie skracuje život v priemere o desať rokov, dokazuje to unikátna a rozsiahla britská štúdia, ktorú vo svojom najnovšom vydaní uverejnil odborný časopis British Medical Journal.
Výsledky výskumu potvrdili aj to, že ak človek skoncuje s fajčením, riziko úmrtia na následky tohto zlozvyku klesá. Tento výskum začal už v 1951 a ako prvý už pred 50 rokmi potvrdil súvislosť medzi fajčením a rakovinou pľúc. Na štúdii sa zúčastnilo 35 000 lekárov, ktorí sa narodili v rokoch 1900 až 1930.
Vedci počas 50 rokov pravidelne zbierali údaje o zdravotnom stave týchto dobrovoľníkov a zistili, že nefajčiari žijú v priemere o desať rokov dlhšie ako celoživotní fajčiari, ktorí so svojím zlozvykom začali približne v 18 rokoch.
Štúdia však potvrdila aj to, že ak sa fajčiari vzdajú cigariet, odrazí sa to pozitívne na ich zdraví. A čím skôr tak urobia, tým lepšie. Ukázalo sa totiž, že ak s tým prestanú do tridsiatky, žijú rovnako dlho, ako zarytí nefajčiari.
Tí, ktorí s fajčením skoncujú do štyridsiatky, žijú len o rok kratšie. Ak zahodíte cigarety po päťdesiatke predĺžite si život o šesť rokov a po šesťdesiatke získate tri roky života.
Lekári túto štúdiu vítajú, pretože jasne demonštruje škodlivé účinky tabakových produktov. V Británii zomrelo za 50 rokov na následky fajčenia šesť miliónov ľudí a vo svete je to približne sto miliónov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:53