StoryEditor

Výročia týždňa

27.10.2006, 00:00

23. októbra 1956
Vo francúzskom Sévres sa tajne dohodli zástupcovia Francúzska, Veľkej Británie a Izraela o spoločnej akcii proti egyptskému prezidentovi Násirovi. Útok bol odvetou za Násirovo znárodnenie Suezského prieplavu Egyptom v júli toho roku. Proti vojenskému riešeniu sa však postavili Spojené štáty a pohrozil aj Sovietsky zväz. Vojská agresorov boli vystriedané modrými prilbami OSN.

25. októbra 1946
Ústavodarné národné zhromaždenie prijalo zákon o dvojročnom pláne na roky 1947 -- 1948, ktorý bol prvým pokusom o plánované riadenie hospodárstva v československej republike. Hlavným cieľom dvojročnice bolo dokončiť povojnovú hospodársku obnovu a dosiahnuť predvojnovú životnú úroveň. Plán navrhli komunisti, ale neodmietali ho ani občianske strany.

27. októbra 1806
Napoleon triumfálne vstúpil do Berlína -- hlavného mesta Pruského kráľovstva. Už v júli toho roku sa stal Napoleon protektorom novovytvoreného rýnskeho spolku, čím zanikla Svätá rímska ríša. Vojna s Pruskom sa však formálne stále neskončila a francúzska armáda ešte musela vybojovať paralelné bitky pri Jene a Auerstadte.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:23