StoryEditor

Poradňa

08.11.2005, 23:00
Aké majú v súčasnosti študenti možnosti v súvislosti s dôchodkovou reformou, dokedy sa musia rozhodnúť pre 1. alebo 2. pilier? Ktorých ročníkov sa toto rozhodnutie týka?

Aké majú v súčasnosti študenti možnosti v súvislosti s dôchodkovou reformou, dokedy sa musia rozhodnúť pre 1. alebo 2. pilier? Ktorých ročníkov sa toto rozhodnutie týka?
-- Študenti stredných a vysokých škôl počas svojho štúdia nie sú dôchodkovo poistení, keďže podľa dnes platného zákona o sociálnom poistení za nich nie sú platené odvody. Z tohto dôvodu počas štúdia nie sú zúčastnení v prvom pilieri, nie sú poistencami Sociálnej poisťovne a ani sa nemôžu zapojiť do druhého piliera dôchodkovej reformy.
Nástupom do zamestnania po ukončení štúdia dnešných študentov 3. a 4. ročníkov strednej školy a študentov vysokých škôl sa však automaticky stávajú dôchodkovo poistenými osobami. Majú možnosť uzatvoriť zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, ktorú si vyberú, a stať sa sporiteľom v druhom pilieri. Je to len na ich rozhodnutí.
Študenti dnešných 2. ročníkov stredných škôl vstupom do zamestnania budú mať povinnosť zapojiť sa do starobného dôchodkového sporenia. Do 30 dní od dňa nástupu do práce si musia vybrať dôchodkovú správcovskú spoločnosť, s ktorou uzatvoria zmluvu.
Ktorý pilier je pre nich výhodnejší, aké sú výhody a nevýhody oboch pilierov?
-- Zapojením sa do pracovného procesu sa každý občan automaticky stáva osobou, ktorá je dôchodkovo poistená a odvádza príslušné odvody do Sociálnej poisťovne. Od príjmu zamestnanca sa odvíja výška platených odvodov.
Byť len v prvom pilieri znamená, že všetky odvody sú smerované len do Sociálnej poisťovne. Výška dôchodku sa teda bude odvíjať od odpracovanej doby, výšky platených odvodov, ale zároveň aj od legislatívnych zmien vo výpočte dôchodku podľa aktuálnej ekonomickej situácie. Ako príklad takéhoto zásahu môžme uviesť dnes deklarované úvahy o opätovnom zavedení hornej hranice dôchodku, čo je v rozpore s princípom zásluhovosti, ktorý priniesla práve dôchodková reforma.
Zapojenie sa do starobného dôchodkového sporenia znamená súčasnú účasť v oboch pilieroch, a teda prerozdelenie platených odvodov medzi Sociálnu poisťovňu a dôchodkovú správcovskú spoločnosť. Polovica platených odvodov je tak smerovaná na osobný dôchodkový účet sporiteľa, ktorého je sporiteľ majiteľom. Znamená to, že v budúcnosti sa táto časť jeho dôchodku bude vypočítavať zo sumy nasporených peňazí.
Čím dlhšie bude sporenie, tým bude aj vyššia nasporená suma. Starobné dôchodkové sporenie má v sebe aj moment, ktorý účasť len v prvom pilieri nepozná, a to je dedenie v prípade smrti sporiteľa. Práve pre mladú generáciu, ktorú čaká viac ako 40 rokov aktívneho ekonomického života, je účasť v starobnom dôchodkovom sporení viac ako výhodná a práve v nej prinesie najvyšší efekt.
Kto bude za študentov platiť odvody, pokiaľ zatiaľ nepracujú?
-- Počas štúdia na strednej, resp. vysokej škole podľa platného zákona nie sú za študentov platené odvody a z tohto dôvodu nie sú dôchodkovo poistení. Môžu sa však zaregistrovať v Sociálnej poisťovni ako dobrovoľne poistené osoby, platiť si príslušné odvody a získať tak možnosť byť sporiteľom už počas štúdia.
Odpovedal Viktor Kouřil, VUB Generali

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 08:21