StoryEditor

Kŕčové žily -- kozmetický i medicínsky problém

05.04.2005, 00:00

Mať krásne a zdravé nohy je snom každej ženy. Žiaľ, príroda všetky neobdarila rovnako. Varixami či kŕčovými žilami trpí každá druhá žena a každý tretí muž nad 50 rokov. Nejde len o kozmetickú chybu, ale aj o vážny zdravotný problém, s ktorým súvisí celý súbor ďalších ochorení a komplikácií. Cievne choroby totiž patria medzi najčastejšie chronické ochorenia ľudskej populácie. Na Slovensku až 56 percent všetkých úmrtí je dôsledkom cievnych chorôb.
Slovo varix pochádza z latinského "varus" a znamená uzlík, zhluk. Varixy -- kŕčové žily sú známym postihnutím povrchového žilového systému dolných končatín, ktoré sa prejavujú ako rozšírené, nepravidelne vinuté uzlovité a hrboľaté útvary žíl. "Kŕčové žily sú iba jedným z objektívnych znakov ochorenia, ktoré sa nazýva chronická vénová insuficiencia, alebo chronická žilová choroba dolných končatín. Okrem varixov, ktoré tvoria nepravidelne rozšírené vinuté podkožné žily v priemere viac ako 4 mm, môžu sa vytvárať aj malé sieťovité "metličky", čiže nepravidelne rozšírené a nepravidelne vyduté modré, modrofialové alebo červené žilky, ktorých priemer nie je väčší ako 1 mm. Medzi varixami a metličkami sú ešte podkožné žily -- retikulárne vény s priemerom 1 -- 4 mm. Sú síce viditeľné, ale hmatom sa nedajú zistiť. Všetky tri znaky ochorenia dolných končatín sú poruchou cirkulácie krvi, pochopiteľne, s vážnymi zdravotnými ťažkosťami," hovorí doc. MUDr. Peter Gavorník, CSc., internista, angiológ II. internej kliniky LF UK v Bratislave (zakladateľ najstaršieho a nepretržite fungujúceho angiologického pracoviska na Slovensku, kde liečil viac ako 75-tisíc pacientov).
Havajská klasifikácia
Podľa MUDr. Gavorníka prvým príznakom žilového ochorenia je tupá bolesť v lýtkových svaloch a únava po dlhom státí. V noci sa občas objavia kŕčové bolesti v lýtku a nohe. Jedným z ukazovateľov sú opuchy. Spočiatku len večer, neskôr dlhodobo aj počas dňa, potom vysoká citlivosť na tlak v lýtku i celej nohe. V ďalšom štádiu sa začnú ukladať zvyšky kožného farbiva, vzniká tzv. hyperpigmentácia -- hnedé plošné škvrny, ktoré postupne tmavnú až sčernejú. Štádiu, keď nastane tkanivový rozklad, sa hovorí žilový alebo vénový vred predkolenia. Hojenie vredu trvá celé mesiace a, žiaľ, v jeho okolí vzniká atrofia so zjazvením kože, navyše vredové ochorenie sa často vráti.
"Chronickú žilovú chorobu dolných končatín sme donedávna všeobecne označovali ako varixy. Keďže má mnoho prejavov a každé ochorenie je iné, individuálne, Svetový kongres angiológov na Havajských ostrovoch v roku 1994 zaviedol novú klasifikáciu, podľa ktorej lekársky nález poskytne o ochorení kompletnejšie informácie. Havajská CEAP klasifikácia, napríklad písmenom C určuje klinické štádium choroby, E podáva obraz o príčine ochorenia, podľa písmena A sa pozná anatómia ochorenia, teda či ide o poruchu povrchového alebo hlbokého systému, spojovacích vén, alebo ich kombinácií, atď." Podľa havajskej klasifikácie pri každom písmenku pacient nájde ešte číslo, symbol, ktorý niečo znamená. "Napríklad klinická klasifikácia chronickej vénovej choroby má 6 symbolov. Ak pacient v chorobopise nájde označenie CO, znamená to, že na dolných končatinách nemá viditeľné ani hmatateľné choré vény, pri C1 má už malé metličky, C2 je označenie pre varixy, C3 sa k varixom pridružuje aj edem, C4 označujú kožné zmeny, vénový edem... Napokon C6 je označením pre vred predkolenia s nekrózou a odumretím tkaniva, dlhotrvajúcim hojením a ďalšími možnými vážnymi dôsledkami," hovorí angiológ. Podľa neho ochorenie je rizikovým faktorom pre žilovú trombózu, pri ktorej sa môže uvoľniť trombus, najčastejšie do pľúcneho obehu. "Ide o mimoriadne vážne ochorenie, ktoré je jednou z príčin úmrtia na cievne choroby."
Príčiny vzniku varixov
Primárne varixy vznikajú na základe vrodenej menejcennosti žilovej steny s jej postupným stenčovaním. Okrem toho, že sa žily rozšíria, ich steny sa stanú priepustnými. Príčinou môže byť vrodená dispozícia. "Dedičnosť hrá veľmi dôležitú úlohu. Niekedy už pri narodení dieťatka badať postihnutú končatinu, hoci varixy nie sú viditeľné. Záleží tiež od typu dedičnosti i kombinácií rizikových faktorov. Čím je ich viac, tým skôr sa ochorenie prejaví. Nie je zriedkavosťou, že už žiaci či adolescenti majú príznaky tejto poruchy. S vekom to stúpa. Ochorenie môže postihnúť povrchový i hĺbkový cievny systém, ale aj spojovacie vény. Môže dôjsť k poruche návratu krvi. Na nohách totiž máme systém, ktorý smelo môžeme nazvať "periférnym srdcom", lebo aj keď sme v relatívnom pokoji, v lýtku neustále dochádza ku kontrakciám svalov, takže svalovo-žilová pumpa pracuje a umožňuje aktívny žilový návrat smerom k srdcu."
Príčiny sekundárnych varixov -- druhotných kŕčových -- žíl sú rôzne. Môžu vzniknúť zanesenou infekciou, pri úrazoch dolných končatín, zápalom kože, pri fajčení, plesňových ochoreniach nôh, pri operačných výkonoch, najmä v brušnej dutine i tehotenstve. "Získaná forma varixov môže nastať aj pri trombóze, keď sa deštruuje chlopňový žilový aparát, po zápale žíl, ak ochorenie nie je správne liečené." Podľa MUDr. Gavorníka veľmi vážnym rizikovým faktorom je aj obezita, pretože zaťažuje celý pohybový aparát a celý cievny systém, nie iba žilový. Zmnožuje sa množstvo podkožného tuku v končatine, kde žily prechádzajú. Najnebezpečnejší je tzv. centrálny typ obezity, keď sa tukové tkanivo zhromažďuje v brušnej dutine. Množstvo tuku stláča žilový systém a odtok krvi sa podstatne zhorší. Obezita tohto typu navyše obmedzuje pohyb bránice, ktorá je jediným z mechanizmov dýchania. "Rizikom je aj tehotenstvo, pri ktorom dochádza k hormonálnym a metabolickým zmenám v tele matky. Tým, že sa bruško matky zväčšuje, je aj väčší tlak na vnútropanvové štruktúry, ktoré sú maximálne priaznivé na to, aby sa narodilo zdravé dieťatko, ale, žiaľ, často na úkor rodičky."
Istým rizikom je aj hormonálna antikoncepcia. Platí to aj pre hormonálnu substitučnú liečbu? "Hormonálna liečba nie je príčinný faktor, ale ochorenie môže zhoršiť a spôsobiť tromboembolické komplikácie. Kto už má žilovú chorobu dolných končatín, ak to nie je nevyhnutné z gynekologického dôvodu, mal by sa hormonálnej antokoncepcie a substitučnej liečby radšej zriecť. Posudzovať to musíme individuálne. Je ťažké zvážiť profit a riziko."
Urobte niečo pre svoje nohy
Liečba varixov a žilových komplikácií musí byť komplexná, individuálna a dlhodobá. Vyžaduje si spoluprácu internistu, angiológa, chirurga i kožného lekára. Začína sa prevenciou. "Ak v rodine majú kŕčové žily rodičia i starí rodičia, je veľmi pravdepodobné, že ochorenie postihne aj ich deti, preto je dôležité, aby proti tomu niečo aktívne robili. Predovšetkým by si mali udržiavať v norme telesnú hmotnosť, aktívne sa pohybovať, najmä veľa chodiť, cvičiť, bicyklovať, plávať, posilňovať svaly dolných končatín," varuje angiológ. Zdôraznil, že prevencia sa vždy oplatí a najlepšie je začať so starostlivosťou o dolné končatiny už v útlom veku. Ľudia s kŕčovými žilami by nemali mať sedavé zamestnanie, ba ani sedieť s prekríženými nohami (zabraňuje to voľnému prúdeniu krvi), nemali by pracovať postojačky bez pohybu, nosiť podkolienky s gumou... Mali by si chrániť kožu predkolenia pre úrazmi a infekciou, starať sa o končatiny najmä v ťarchavosti a po operáciách brušnej dutiny nosením kompresívnych pančúch či bandáže.
Dobre vedieť, že:
-- Ak na nohách pozorujete zmeny -- večerné opuchy, metličky ciev, pocity tlaku či slabé bolesti, navštívte lekára. Môžu, ale nemusia, to byť prvé príznaky žilového ochorenia.
-- Pri dlhom sedení sa zhoršuje krvný obeh v nohách. Ak máte sedavé zamestnanie, z času na čas sa postavte a prejdite, cvičte nohami v členku, meňte polohu.
-- Pri domácich prácach (varenie, žehlenie...) striedajte polohy, občas si sadnite s vyloženými nohami.
-- Sedenie s prekríženými nohami podporuje vznik kŕčových žíl.
-- Chodenie celý deň vo vysokých podpätkoch oslabuje svaly na nohách. Aspoň doma sa prezujte do pohodlnej zdravotnej obuvi.
-- Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu a horúcim kúpeľom -- teplo rozširuje žily.
-- Fajčenie cigariet a nadmerná konzumácia alkoholických nápojov škodia cievam.
-- Eskalátory a výťahy prestanie používať. Chodením po schodoch, cvičením a bicyklovaním si udržujte svalstvo nôh v dobrej kondícii.
-- Dôležitá je denná gymnastika. Stačí krúžiť zdvihnutými nohami niekoľko minút v polohe ležmo, potom chvíľu chodiť po špičkách a na pätách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:24