StoryEditor

Návrh na vykonanie exekúcie

Právnu úpravu exekučného konania obsahuje zákon č. 233/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov (exekučný poriadok). V zákone sa upravuje postavenie a činnosť exekútorov a v samostatnej časti obsahuje úpravu samosprávy súdnych exekútorov.

Právnu úpravu exekučného konania obsahuje zákon č. 233/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov (exekučný poriadok). V zákone sa upravuje postavenie a činnosť exekútorov a v samostatnej časti obsahuje úpravu samosprávy súdnych exekútorov.

Návrh na vykonanie exekúcie môže podľa § 38 exekučného poriadku podať oprávnený alebo ten, kto preukáže, že na neho prešlo právo z rozhodnutia. Predpokladom pre podanie návrhu na vykonanie exekúcie je právoplatné rozhodnutie súdu alebo iného orgánu, ktoré je vykonateľné. Z rozhodnutia musí vyplynúť určenie oprávneného a povinného na plnenie. Podmienkou na podanie návrhu je skutočnosť, že povinný dobrovoľne nesplnil svoju povinnosť na peňažné alebo nepeňažné plnenie, ktorá mu vyplýva z vykonateľného rozhodnutia.

Oprávnená strana musí v návrhu uviesť náležitosti uvedené v § 39 zákona:
-- ktorému exekútorovi je určený,
-- kto podáva návrh,
-- ktorej veci sa týka a čo sleduje,
-- musí byť podpísaný a datovaný.

Návrh
musí obsahovať označenie účastníkov, oprávneného a povinného a základné náležitosti na ich identifikáciu (meno, adresu, zamestnávateľa pri fyzickej osobe, pri právnickej osobe obchodné meno, sídlo, identifikačné číslo, údaj o zápise v obchodnom alebo inom registri).
K návrhu sa musí pripojiť rovnopis rozhodnutia, ktorý oprávnený predkladá ako exekučný titul, ktorý musí byť opatrený potvrdením o jeho vykonateľnosti. Návrh na začatie exekučného konania sa spoplatňuje sumou 500 Sk podľa položky 13 písm. e) sadzobníka súdnych poplatkov.
V prípade podania nesprávneho alebo neúplného návrhu exekútor vyzve oprávneného na doplnenie alebo opravu návrhu, s tým, že má aj poučovaciu povinnosť, na poučenie účastníka. Exekútor vo výzve uloží účastníkovi primeranú lehotu na opravu alebo doplnenie návrhu pod následkom zastavenia exekučného konania.
Náležitosťou návrhu nie je uvedenie spôsobu vykonania exekúcie súdnym exekútorom. Oprávnený však môže v návrhu navrhnúť, akým spôsobom chce uskutočniť exekúciu, najmä v prípade, keď mu je známe bankové spojenie povinného, alebo vlastníctvo hnuteľného alebo nehnuteľného majetku. Na základe predloženého návrhu oprávneného, súdny exekútor predloží návrh s exekučným titulom súdu a požiada ho o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie. Bližšie informácie nájdete v odbornej publikácii Aktuálne vzorové zmluvy a právne podania (Zmluvy a právne podania, číslo: 2/2005).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:21