StoryEditor

Obdarovaný môže dar odmietnuť

25.09.2018, 00:00
Darovať je možné hnuteľný aj nehnuteľný majetok. Pri hnuteľnom je potrebné spísať darovaciu zmluvu len vtedy, ak by malo k odovzdaniu daru dôjsť s časovým odstupom. Pri nehnuteľnom majetku však musíte darovaciu listiny podpísať vždy. O príkladoch z praxe hovoria odborníci.

Odpovedá Mojmír Plavec, advokát z advokátskej kancelárie Plavec & Partners

1. Symbolická cena
Rodičia sa rozhodnú rozdeliť deťom nehnuteľnosti. Aké majú možnosti?
Možností, ako tak urobiť, je niekoľko. V praxi sa najviac využíva darovanie. Ojedinelé nie sú ani kúpne zmluvy medzi blízkymi so symbolickou kúpnou cenou. Tu však hrozí, že ak dôjde k nezhodám, môže byť takáto zmluva vyhodnotená ako neplatný právny úkon. Rovnako je potrebné rozlišovať, či ide o manželov a majetok, ktorý patrí do ich bezpodielového spoluvlastníctva, keď sa na prevod vyžaduje súhlas oboch.

2. Situácia po rozvode
Čo ak partneri nie sú manželmi a majú byt, pozemok či inú nehnuteľnosť každý len na svojom mene? Potrebujú na darovanie nejaký súhlas partnera?
Ak je vo výlučnom majetku jedného z nich, ten nepotrebuje súhlas druhého. Často sú však podielovými spoluvlastníkmi. Táto situácia nastáva najmä po rozvode a zrušení bezpodielového spoluvlastníctva, keď ani jeden z manželov nie je finančne schopný vyplatiť toho druhého. V prípade podielového spoluvlastníctva môže každý z rodičov disponovať len svojím spoluvlastníckym podielom.

3. Predkupné právo
A čo predkupné právo spoluvlastníka, platí aj v prípade darovania?
Ak sa daruje spoluvlastnícky podiel, majú ostatní spoluvlastníci predkupné právo. To neplatí, ak ide o darovanie blízkej osobe, napríklad deťom predávajúceho. Ak by však jeden zo spoluvlastníkov daroval podiel osobe, ktorá blízkou osobou nie je, povinný je ponúknuť svoj podiel najskôr ostatným spoluvlastníkom. Inak má spoluvlastník právo domáhať sa od nadobúdateľa podielu, aby mu vec bola ponúknutá na predaj, alebo sa domáhať vyslovenia relatívnej neplatnosti právneho úkonu, ktorým došlo k porušeniu predkupného práva spoluvlastníka.


4. Maloleté dieťa
Obdarovaným môže byť aj maloletý potomok. Ten asi zmluvu uzavrieť nemôže. Kto to za neho urobí?
Dieťa pred dovŕšením 18. roku života nemá v plnom rozsahu spôsobilosť na právne úkony, a teda ani spôsobilosť na uzavretie zmluvy. Zastúpený musí byť kolíznym opatrovníkom a  zmluvu musí schváliť súd. Až potom je možné zavkladovať ju na katastri nehnu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 04 - Modified: 2024-01-27 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovanie má aj svoje úskalia. Aké a čo je dôležité rozlišovať? 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:47