Dreamstime
StoryEditor

Chcete sa zamestnať cez agentúru? Dávajte si pozor, čo podpisujete

08.10.2018, 10:21
Autor:
vegveg
Určite viac ako desatina agentúr dočasného zamestnávania sa neštíti nekalých praktík, ktorými ukracuje pracovníkov aj štát. U nás je ich približne 450.

Dvojciferný percentuálny podiel odhaduje Branislav Jančuška, projektový manažér personálnej spoločnosti Grafton Slovakia, a konštatuje: „Zneužívajú systém a pohybujú sa na hrane zákona.“ Dodáva, že v područí takýchto agentúr je možno až 5 000 ľudí.

„Navyše, sú tu aj kvázi agentúry, ktoré ponúkajú prácu na živnosť či dohodu najmä vo výrobných firmách, logistických centrách a skladoch, ale nedisponujú platnými licenciami,“ upozorňuje Jančuška.

Kde je problém?

„Legislatíva je postavená jasne a zrozumiteľne. Problémom sú inšpektoráty práce. Mali by intenzívnejšie a detailnejšie posudzovať  vzťahy medzi dodávateľom a odberateľom pracovnej sily. Firmy bez licencie obchádzajú inštitút dočasného pridelenia a porovnateľných mzdových podmienok a poskytujú svoju domácu alebo zahraničnú pracovnú silu ako službu k výrobným linkám aj renomovaných spoločností,“ konkretizuje Branislav Jančuška.

Identifikovanie šedej spoločnosti nie je pre uchádzača o prácu jednoduché. Vystupujú ako klasické pracovné agentúry a používajú identické metódy inzercie. „Ak má kandidát podozrenie, treba sa, hoci aj anonymne, obrátiť na inšpektorát práce, ktorý je povinný prešetriť každý podnet,“ zdôraznil Jančuška.

Všímajte si zákony

Personálne spoločnosti, ktoré sa chcú správať transparentne, sú združené v Asociácii personálnych agentúr Slovenska. Jej členovia podliehajú pravidelným auditom a kontroluje sa aj dodržiavanie legislatívnych predpisov a etického kódexu asociácie.

Nekalé praktiky šedých pracovných agentúr
1. Strhávanie časti mzdy ako provízie za sprostredkovanie zamestnania: podľa zákona to pracovná agentúra nesmie robiť.


2. V zmluve je uvedená nižšia mzda, ako tá, ktorá zamestnancovi v skutočnosti náleží. Zvyšok dostáva v hotovosti alebo formou cestovných náhrad. Znamená to menšie dane a odvody poistného, čo síce opticky vyzerá výhodne, ale pre budúcnosť to, samozrejme, spôsobuje nižší starobný dôchodok a dávky odvodzované zo mzdy – napríklad náhradu mzdy, nemocenskú, materskú či príspevok v nezamestnanosti.


3. Niektoré agentúry si priamo vytypujú uchádzačov s exekúciami a lákajú ich na ponuku lepšieho zárobku práve vzhľadom na vyplácanie časti mzdy bokom.


4. Nedodržiavanie zákonom stanovených porovnateľných podmienok pre agentúrnych a kmeňových zamestnancov na rovnakej pozícii.


5. Namiesto pracovnej zmluvy zamestnávajú na dohodu o vykonaní práce. U personálnych agentúr to síce legislatívne nie je možné, ale takýto stav sa dá docieliť obchádzaním zákona - zmluvou o sprostredkovaní služby medzi agentúrou a klientom. Dohodári nemajú nárok na dovolenku či náhradu mzdy pri ošetrení u lekára.


6. Zamestnanci sú často nútení odpracovať nadčasy nad rámec stanovený v zákone. Rieši sa to falšovaním výkazov dochádzky.


7. Neuhrádzanie sociálneho a zdravotného poistenia za zamestnanca: pri prvej kontrole z inšpektorátu práce ide takáto personálna agentúra do likvidácie.


8. Zamestnávanie osôb z tretích krajín bez platného povolenia.


9. Odoberanie cestovného pasu cudzincom, ktorí nepoznajú miestne pomery a nemôžu sa za takýchto okolností slobodne rozhodnúť, či na danom pracovisku chcú alebo nechcú pôsobiť.

01 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 02 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 03 - Modified: 2024-03-07 13:10:20 - Feat.: - Title: Štvordňový pracovný týždeň majú niektorí na Slovensku už dnes 04 - Modified: 2024-02-16 08:18:08 - Feat.: - Title: Bývalý riaditeľ poisťovne láka na investície, sám dlhuje. Peniaze idú na mongolský účet, rieši ho už polícia 05 - Modified: 2024-02-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Centrálna banka varuje: Naleteli ste podvodníkom? Stratené peniaze sú pravdepodobne navždy preč (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. apríl 2024 10:46