StoryEditor

Príprava na bezpečné tehotenstvo

02.05.2006, 00:00

Zhruba tri mesiace pred plánovaným alebo možným počatím by mali žena aj muž urobiť dôležité opatrenia zamerané na úspešnosť tehotenstva a zdravie budúceho dieťaťa. V tomto období sa odporúča dôsledne dodržiavať odporúčania na skvalitnenie zdravia spermií, pretože táto mužská bunka zohráva dôležitú úlohu v procese oplodnenia a kvalita spermií ovplyvňuje zdravie budúceho človeka. Špeciálne vyšetrenia a následné, presne cielené opatrenia, ktoré vám dnes môžeme poskytnúť, sú dôležité nielen preto, že strava môže podporiť plodnosť a prispieť ku zdraviu budúceho dieťaťa, ale aj preto, že žena by nemala pribrať počas tehotenstva viac, ako je nevyhnutné. Neprimeraný nárast hmotnosti počas tehotenstva sa nespája len s estetickým problémom, ale môže ohroziť aj zdravý vývoj plodu.
Aj negatívny jav, že už desaťročia klesá priemerný počet spermií v semene zdravého muža a stúpa podiel spermií, ktoré sú nosičom genetickej poruchy -- mutácie, možno vhodnými opatreniami účinne korigovať. Úpravou stravy je takisto možné zvýšiť šance na udržanie rizikového tehotenstva.

Pestujte si zdravé spermie!
Nedávna argentínska štúdia znovu ukázala, že muži, ktorí fajčia a pijú alkohol, majú menší počet spermií, menší objem semena a zníženú pohyblivosť spermií. To je dôvod, aby som vám povedal, ako si pestovať zdravé spermie.
Výživa hrá, samozrejme, veľkú úlohu. Dostatočný prívod vitamínov a minerálov je zodpovedný za správny vývoj spermii a ich funkcie počas oplodnenia. Selén, zinok, kyselina listová, vápnik, vitamín E patria k tým najdôležitejším, ale vyhýbajte sa chybe "čím viac, tým lepšie". Stačí udržiavať ich príjem na úrovni odporúčaných denných dávok a zdravie spermií v priebehu niekoľkých týždňov zaznamená výrazné zlepšenie. Odporúča sa tiež obmedziť príjem tuku, zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, dopriať si dostatok odpočinku a redukovať stres. V prípade, že máte nadváhu alebo obezitu, je nevyhnutné znížiť hmotnosť. Obezita zhoršuje najmä pohyblivosť spermií (ich počet býva v poriadku, ale nemajú schopnosť dostať sa do cieľa).
A navyše, čím je muž obéznejší, tým má tiež väčší počet spermií s poruchou DNA, ktorá je zodpovedná za neplodnosť alebo potrat. K ďalším faktorom, ktoré zvyšujú riziko vzniku defektu DNA v spermiách, patria: fajčenie, konzumácia alkoholu (znižuje tiež hladinu testosterónu a podporuje erektilnú dysfunkciu), dlhodobá sexuálna abstinencia, vek nad 50 rokov a vyššia teplota v oblasti testes.
-- Prehrievanie testes spôsobuje sauna, parné a termálne kúpele a horúce vírivky. Nie je pravda, že druh spodnej bielizne muža ovplyvňuje kvalitu spermií: boxerky nie sú lepšie ako slipy. Obezita, naopak, teplotu v oblasti testes zvyšuje.
-- Vyhýbajte sa aj drogám: marihuana znižuje počet a kvalitu spermií, kokaín prispieva k erektilnej dysfunkcii a amfetamíny oslabujú libido.
-- Usilujete sa o oplodnenie? Nie je vám ľahostajná kvalita vášho semena? Dajte si vyšetriť kvalitu spermií a oxidačný stav vášho tela. Potom sa poraďte, ako si pestovať zdravé spermie. Zlepšíte nielen svoje sebavedomie, ale aj šancu otehotnenia a zdravie budúceho človeka na celý život.

Mužská neplodnosť a nadváha
Páni, ešte vám niečo pošepkám: robte všetko pre to, aby ste sa zbavili nadváhy a obezity! Teda, ak vám záleží na vašej plodnosti a sebavedomí. Nadváha a obezita totiž neprinášajú len známe zdravotné problémy. Nedávno sa objavili presvedčivé dôkazy, že nadváha a obezita môžu byť príčinou mužskej impotencie (erektilnej dysfunkcie), neplodnosti (poruchy spermií) a potratov. Prečo? Vedci v Atlante prvýkrát podrobili mužské spermie genetickému vyšetreniu vo vzťahu k telesnej hmotnosti a zistili, že kyselina deoxyribonukleová (DNA), ktorou sa prenáša genetický kód muža, je "potrhaná" tým viac, čím je muž obéznejší. Takéto "potrhanie" (fragmentácia) DNA spermiu znefunkčňuje. Navyše už dávnejšie sa vie, že spermie obéznych mužov sú "lenivejšie" -- pohybujú sa pomalšie a nestihnú dôjsť až tam, kam dôjsť majú.
Telesná hmotnosť sa jednoduchým spôsobom dá posúdiť ako index telesnej hmotnosti (BMI). Hmotnosť v kilogramoch a vydeľte druhou mocninou výšky v metroch (napr. 78 kg/1,842 m). Ak je výsledok v rozpätí 20 -- 25, máte normálnu hmotnosť, od 25 do 30 máte nadváhu a od 30 vyššie ste obézni. Oveľa presnejšie je však bezbolestné meranie, ktoré vám (ako jediné na Slovensku) poskytneme v Ambulancii klinickej výživy a ktoré presne ukáže, koľko tuku, svalov a vody sa nachádza v každej časti vášho tela.
Vedci v Atlante zistili, že podiel spermií s poškodenou DNA začína dramaticky stúpať pri hodnote BMI 25 a pri hodnotách okolo 30 dosahuje takmer 30 %. To je hranica, keď znížená kvalita spermií môže byť príčinou neplodnosti alebo potratu. Problém z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť aj fakt, že práve tí schopnejší muži sú vystavení väčšiemu stresu, ktorý často riešia jedením a výsledkom je nadváha a obezita. Pozrite sa okolo seba a na seba. Moja prax ukazuje, že práve výkonnejší a schopnejší muži (podnikatelia, manažéri, politici...) častejšie ako ženy nerešpektujú zákonitosti metabolizmu: odchádzajú z domu bez raňajok, cez deň niečo zhltnú a "dotlačia" sa na noc. Zle. Páni, ak idete týmto smerom, zastavte sa a čelom vzad. Nezáleží na tom, ako ďaleko ste v hodnotách BMI zašli, vždy existuje cesta späť! ...A vaše spermie môžu byť opäť vitálne a zdravé.

MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. máj 2024 09:33