StoryEditor

Zvážte, na aký úkon udelíte plnú moc

15.10.2018, 00:00
Generálna plná moc vás môže zaskočiť, ak sa v bytovke hlasuje napríklad o úvere na jeho rekonštrukciu alebo ak sa v dedičskom konaní rozdeľuje majetok. Na to, ako udeliť plnú moc platne, upozorňujú odborníci z praxe.

1. Aký je postup pri uzavretí kúpnej zmluvy

Na Slovensku môže vyhotoviť kúpnu zmluvu na nehnuteľnosť prakticky ktokoľvek. Požiada o osvedčenie podpisu na kúpnej zmluve, pričom nie je žiadnou zo zmluvných strán, a uvedie, že koná na základe splnomocnenia.

V kúpnej zmluve môže byť údaj o tom, že predávajúci sa dal zastupovať na základe splnomocnenia inou osobou. Avšak samotné splnomocnenie nie je súčasťou zmluvy. „Ak ho dotyčná osoba, teda zástupca pri podpise nepredloží spolu so zmluvou, je potrebné byť obozretný a daný úkon odmietnuť,“ odporúča notárka Zuzana Grófiková. Pripomína, že nijaký právny úkon nemôžete urobiť a podpísať za iného bez toho, aby vám udelil na konkrétny úkon splnomocnenie. A tu je podľa notárky dôležité, čo konkrétne splnomocnenie obsahuje.

Rada notárky:
„Rozhodne by ľudia mali venovať veľkú pozornosť obsahu kúpnej zmluvy a spoľahnúť sa pri jej vyhotovení na odborníka, ktorým je notár alebo advokát. Ak totiž notár podpisy na kúpnych zmluvách len osvedčuje, teda nevyhotovil ju sám vo forme notárskej zápisnice, za jej obsah nezodpovedá,“ podčiarkuje notárka.


2. Čo musí doklad obsahovať

Splnomocneniu je potrebné venovať náležitú pozornosť. Splnomocniť na uzavretie kúpnej zmluvy môže tak kupujúci, ako aj predávajúci. Obzvlášť závažnú pozornosť treba venovať splnomocneniu na predaj nehnuteľnosti.

„Dom či byt nepredávame ani nekupujeme dennodenne, a preto by si ľudia na daný úkon mali nájsť čas a byť pri podpise osobne prítomní,“ radí Zuzana Grófiková. Splnomocnenie teda podľa nej prichádza do úvahy len výnimo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-11-09 10:01:04 - Feat.: - Title: Stavby 2024: čo sa mení v legislatíve, aký nový úrad vznikne a ktorých oblastí sa to dotkne? 03 - Modified: 2023-10-09 08:59:30 - Feat.: - Title: Zmeny v stavebníctve: čo prinesú a odkedy ich očakávať? 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-08-10 06:53:28 - Feat.: - Title: Agresívna špionážna operácia: Úrady zadržali nemeckého príslušníka armády, mal údaje posúvať Rusom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 17:58