Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Firmy majú problémy s novým meraním úverových strát

26.10.2018, 11:47
Autor:
vegveg
Hoci medzinárodné štandardy IFRS 9, podľa ktorých mali firmy zaviesť nové účtovné systémy na meranie očakávaných úverových strát na všetky ich obchodné pohľadávky, platia už od januára 2018, podľa prieskumu nadnárodnej spoločnosti Coface, ku koncu prvého štvrťroka tohto roka bola viac ako polovica firiem v počiatočných štádiách implementácie nového nariadenia.

„Viac ako 50 percent spoločností sa v prieskume priznalo, že sú len v počiatočných fázach,“ konštatuje spoločnosť Coface. Ďalšie spoločnosti, ktoré už pokročili, nie sú stále vo fáze dokončenia. „Dodržiavanie nového štandardu je pre spoločnosti viac náročné na zdroje v porovnaní s predchádzajúcimi predpismi, pretože vyžaduje väčšie odborné znalosti, štvrťročné plánovanie a vysokokvalitný nepretržitý tok údajov ECL ((Expected Credit Losses) o obchodných partneroch spoločností,“ podotýka Coface.

Spoločnosť Coface predpokladá, že audítori a autorizovaní účtovníci budú od firiem vyžadovať a kontrolovať plnenie tohto nariadenia. Aj preto bol vyvinutý model výpočtov ECL založený na on-line riešeniach pre analýzu kreditného rizika a rozhodovanie. „K dispozícii je prostredníctvom služby Coface Reserve 9. Nová služba umožňuje spoločnostiam jednoducho a presne identifikovať, merať a predpovedať riziká z ich obchodných pohľadávok a posúdiť ich potenciálne straty,“ vysvetľuje Coface.

Odhady ECL sa vypočítavajú na základe krížových údajov z troch parametrov: pravdepodobnosť zlyhania kupujúceho, expozícia a podiel straty z dôvodu zlyhania očakávanej v prípade zlyhania platby kupujúceho. Na posúdenie pravdepodobnosti zlyhania a straty z dôvodu zlyhania spoločnosť analyzuje informácie o kreditnom riziku, ktoré zahŕňajú údaje o histórii platieb spoločnosti, o bonite, ako aj štatistiky šancí na zotavenie. Model sa nespolieha iba na historické údaje, ale ekonómovia spoločnosti neustále aktualizujú a testujú súbory údajov pomocou analýz potenciálneho vývoja. To zaručuje, že budú relevantné pre každé posudzované obdobie. Model má tiež vplyv na dopad poistenia úveru, pričom poskytuje dve hodnoty ECL s alebo bez poistenia.

01 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-20 14:05:22 - Feat.: - Title: Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:08