StoryEditor

Posledné slovo pri delení má súd

07.11.2018, 23:00
Nesprávne chápanie spoluvlastníctva je veľakrát kameňom úrazu. Pozemok si svojpomocne rozdelia na niekoľko malých celkov. Iný príklad nesprávneho chápania vzniká preto, že „oni sa o nehnuteľnosť starajú“, respektíve „oni sa postarali o rodičov“, a tak majú právo si ponechať dom či byt. Ani toto zákony neuznávajú.

Odpovedá advokát Slavomír Rabatin

1. Delenie podielov
Pri delení spoluvlastníckych podielov dochádza často ku konfliktom. Jeden vlastník chce viac ako druhý. Ako to vlastne je?
Podielové spoluvlastníctvo je chápané ako takzvané „ideálne“ spoluvlastníctvo, čo znamená, že nie je možné vymedziť, ktorá časť spoločnej veci patrí ktorému spoluvlastníkovi. Ak ide napríklad o rodinný dom, žiadny zo spoluvlastníkov nevlastní len jeho konkrétne vymedzenú časť, ale jeho spoluvlastníctvo sa vzťahuje ku každej časti veci v spoločnom vlastníctve.

2. Rozsah užívania
Sú spoluvlastnícke podiely rovnaké?
Spoluvlastnícke podiely vyjadrujú mieru, akou sa každý zo spoluvlastníkov podieľa na právach a povinnostiach k spoločnej veci, teda v akej miere môže každý vec v spoločnom vlastníctve užívať a v akom rozsahu sa podieľa na nákladoch na jej údržbu a spravovanie. Ako budú spoluvlastníci užívať a nakladať so spoločnou vecou sa riadi prednostne ich dohodou. Takto sa môžu napríklad dohodnúť, ktorú časť spoločnej veci bude užívať výlučne ten-ktorý spoluvlastník, alebo sa môžu dohodnúť, že určité obdobie bude užívať spoločnú vec výlučne niektorý zo spoluvlastníkov a po jej uplynutí pripadne právo spoločnú vec užívať zasa inému.


3. Písomne alebo ústne
Spoluvlastníkom na matkinom dome je i cudzí človek. Dohoda o spoluvlastníctve môže byť aj ústna, ale čo ak ju cudzí človek napadne a potom nás nebude mať kto rozsúdiť?
Dohoda nemusí byť písomná a často sa s ňou ani v praxi nestretávame. Samozrejme by som jej písomnú formu odporučil, a to najmä v prípadoch, kde je predpoklad, že by takáto dohoda mohla byť spochybnená. Teda aj v tomto prípade. Nemôže tak potom nastať pochybnosť, ako sa spoluvlastníci dohodli.


4. Veľkosť vlastníctva
Čo ak sa vlastníci nedohodnú, kto potom má rozhodujúce slovo?
O nakladaní a hospodárení so spoločnou vecou rozhodnú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov, pričom na rozhodnutie postačuje nadpolovičná väčšina. V zásade teda nadpolovičný vlastník vie samostatne prijať rozhodnutie o tom, ako bude s vecou v podielovom spoluvlastníctve naložené, teda o spôsobe jej užívania. Slovenský p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-07-14 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako na delenie majetku po rozvode? Často stačí krátka konzultácia, hovorí advokát 04 - Modified: 2023-07-12 13:30:00 - Feat.: - Title: Delenie majetku po rozvode. Aké má pravidlá a čoho sa vyvarovať? 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:43