StoryEditor

Pozor, takto prídete o svoj pozemok

14.11.2018, 23:15
Sused vás nezákonne pripraví o pôdu. Zabrániť má tomu nová služba katastra nehnuteľností. Vlastníkom má signalizovať zmeny na liste vlastníctva. Odborníci vám ďalej poradia, čo máte urobiť, aby ste získali majetok znovu na svoj list vlastníctva.

Odpovedajú odborníci Úradu geodézie, kartografie a katastra

1. Manželia a majetky
Môže manžel bez vedomia manželky predať nehnuteľnosť? Vyžaduje sa na kúpnej zmluve overenie podpisov oboch manželov?
Nie, nemôže ju predať v prípade, ak sú na liste vlastníctva ako vlastníci zapísaní obaja manželia vo veľkosti spoluvlastníckeho podielu 1/1, teda ak nehnuteľnosť je v ich bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Ak sú ako bezpodieloví spoluvlastníci na strane predávajúcich, na kúpnej zmluve sa vyžaduje ich úradne osvedčený podpis.

2. Vydržanie pozemku
Môže niekto bez vedomia vlastníka jeho pozemok vydržať?
Notár je osobou, ktorá je oprávnená spísať osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam. Oprávňuje ho na to Notársky poriadok. Skúma splnenie všetkých podmienok na vydanie takéhoto osvedčenia. Ak sú podmienky na vydržanie podľa Občianskeho zákonníka splnené, vydá osvedčenie a doručí ho na zápis na príslušný okresný úrad, katastrálny odbor. Listina sa zapisuje v takzvanom konaní Z, kde je správny orgán na úseku katastra nehnuteľností iba evidenčným orgánom a posudzuje iba súlad listiny predloženej na zápis s údajmi evidovanými v operáte katastra nehnuteľností. Na zápis sa predkladá iba žiadosť o zápis takejto listiny, prílohou je notárska zápisnica – Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v jednom vyhotovení.

3. Darovanie bytu
Darovacou zmluvou prešlo vlastníctvo bytu len na jedného zo súrodencov. Za akých okolností by mohli ostatní súrodenci zmluvu napadnúť a žiadať kataster, aby zápis zmenila? Aké listiny sú teda pre kataster relevantné na zápis zmeny vlastníctva na darcu?
Dotknutí súrodenci sa môžu domáhať na súde určenia neplatnosti právneho úkonu – darovacej zmluvy – alebo podať žalobu o určenie vlastníckeho práva. Relevantnou listinou na zápis vlastníckeho práva do operátu katastra nehnuteľností je právoplatný rozsudok súdu o určení vlastníckeho práva k dotknutej nehnuteľnosti. Samozrejme, v prípade konsenzu medzi darcom a obdarovaným je možné zmluvne previesť vlastnícke právo späť na darcu.

4. Bez vedomia vlastníka
Môže niekto bez toho, aby sa o tom vlastník dozvedel, nehnuteľnosť predať?
Áno, môže sa vyskytnúť situácia, keď na základe podvodného konania, napríklad sfalšovania listín, podpisu, uvedenia do omylu, dôjde k prevodu vlastníckeho práva aj bez vedomia vlastníka nehnuteľností. Dotknutému vlastníkovi nehnuteľností odporúčame, hneď ako sa o takomto podvodnom konaní dozvie, obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

5. Sledovanie zmien
Úrad geodézie zaviedol novú službu, ktorá informuje vlastníka, že sa na jeho liste vlastníctva ,,niečo d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:45