StoryEditor

Nehľadali víťazov, našli inšpiratívne vzory

06.10.2005, 00:00

Víťazov Slovenskej ceny roka za riadenie a rozvoj ľudských zdrojov vyhlásili uplynulý týždeň počas 11. konferencie generálnych riaditeľov a personálnych manažérov Personálny manažment a riadenie firmy. Konferenciu s ambicióznou témou Riadenie ľudských zdrojov ako strategický partner vrcholového riadenia -- Vie, chce, môže byť? zorganizovalo Združenie pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov.
Propagácia príkladov
Výročnú cenu za rozvoj ľudských zdrojov udelili minulý týždeň už po siedmy raz. Zakladateľom tejto tradície je spolu so združením vzdelávacia spoločnosť ibis partner. "Zámerom súťaže nie je nájsť toho najlepšieho, ovenčiť ho vavrínmi a zatlieskať mu za to, aký je perfektný. Hľadáme nasledovaniahodné vzory a postupy v slovenskom prostredí, chceme propagovať dosiahnuté výsledky a zabezpečiť prenos najlepších a osvedčených postupov. Aj preto na odborných podujatiach kontaktujeme laureátov ceny s profesionálnymi personálnymi manažérmi," vysvetľuje Ivan Burger, riaditeľ spoločnosti ibis partner.
Laureáti ceny za minulé roky boli aj v odbornej porote, ktorá vyberala z nominovaných a prihlásených návrhov. Mala päť členov a predsedom bol víťaz minuloročnej ceny v kategórii Osobnosť personálneho manažmentu Jaroslav Holeček zo spoločnosti Volkswagen.
Osobnosti roka
Medzi osobnosti personálneho manažmentu tento rok zaradili (bez poradia) generálnu riaditeľku Slovenskej sporiteľne Reginu Ovesny-Straka, generálneho riaditeľa spoločnosti Microsoft Slovakia Róberta Šimončiča a personálneho riaditeľa Východoslovenských strojární Košice Jána Juhása.
"Regina Ovesny-Straka už niekoľko rokov vytvára prostredie, ktoré je vzhľadom na doterajšiu tradíciu zlomové. Osobnosťou a vodcovským prístupom výrazne ovplyvnila firemné hodnoty a kultúru spoločnosti. Róbert Šimončič si ocenenie zaslúžil za príkladný osobný prístup pri budovaní firmy prostredníctvom výberu, prípravy a využívania talentov. Ján Juhás je priekopníkom pri implementácii výstupov projektov zameraných na rozvoj ľudského potenciálu nielen vo svojom podniku, ale aj v regióne východného Slovenska," povedal Burger.
Ocenené projekty
V kategórii Personálne projekty bolo viac kvalitných návrhov ako sa dalo odmeniť, pretože, ako dodal Burger, v porovnaní s minulými ročníkmi cítiť v slovenskej personalistike posun od nadšenia k profesionalite. Porota však mohla podobne ako v prvej kategórii oceniť štatútom maximálne povolený počet -- len tri spoločnosti.
Projekt Outplacement ako prejav novej podnikovej kultúry v štátnom podniku Lesy SR vyniesol ocenenie kolektívu vedenému Ivanom Ruskom. Organizátori v tomto prípade vyzdvihli príkladný prístup pri prepúšťaní veľkého množstva nadbytočných zamestnancov i skutočnosť, že ide o prvý štátny podnik ocenený v súťaži.
Za nápadité využitie komunikačných techník pri premene podnikovej klímy z pôvodnej tradičnej na nové dôveryhodné vzťahy v podniku strednej veľkosti bol druhým oceneným projekt kolektívu Nade Tomekovej, ktorý vypracoval projekt Change Management v spoločnosti Johns Manville Slovakia (bývalý Skloplast Trnava). Ako tretí bez poradia ocenili projekt kolektívu Juraja Ivasuka za návrh systému odmeňovania podľa výkonu v Elektrovode Holding. Ten sa úzko viaže na firemnú stratégiu, vnútorný pocit spravodlivosti medzi zamestnancami a reálne podmienky na trhu práce.
Nefinančná propagácia
Podľa prezidentky Združenia pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov a výkonnej viceprezidentky pre ľudské zdroje Slovak Telecomu Anny Hudákovej má nefinančná cena v podobe diplomu a pamätnej plastiky od Milice Podstrelencovej prispieť k rozvoju ľudského potenciálu na Slovensku -- propaguje vynikajúce výsledky a najlepšie praktiky v rozvoji ľudských zdrojov, orientuje pozornosť na potrebu investovať do tejto oblasti a poskytuje možnosť užitočnej výmeny informácií a skúseností medzi víťazmi súťaže a ostatnými profesionálnymi personalistami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 01:57