StoryEditor

Dedíte alebo predávate les či pôdu? Pozor, hrozia vám tieto riziká

18.11.2018, 16:30
Autor:
vegveg
Zdedili ste kúsok lesa a lúky v hore po starých rodičoch? Myslíte si, aký lukratívny obchod urobíte, ak ich predáte? A poznáte všetky zákony, ktorými sa treba riadiť pri predaji lesa a lúk? Sú rozdielne. Pri ich neznalosti môžete urobiť viac škody, ako úžitku. O rozdieloch a o tom, aké doklady a potvrdenia potrebujete, si prečítate (v pondelok) 19.11. v Hospodárskych novinách.

Pri predaji poľnohospodárskych a lesných pozemkov treba vždy postupovať podľa zákona o zamedzení drobenia pozemkov. Rozhodnutím súdu alebo dedičským konaním nemôže vzniknúť parcela alebo spoluvlastnícky podiel vo výmere menšej ako päťtisíc štvorcových metrov, ak ide o lesný pozemok. V prípade, ak sa predáva spoluvlastnícky podiel na spoločnom lesnom pozemku, si treba dať pozor aj na povinnosť ponúknuť svoj podiel spoločenstvu.

Ak parcela nie je v katastri vedená ako lesný pozemok, ale ako orná pôda, chmeľnica, vinica, ovocný sad alebo trvalý trávnatý porast, medzi ktoré patria aj lúky a háje, postupuje sa pri predaji podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy. Zákon z roku 2014 ukladá kupujúcemu i predávajúcemu množstvo povinností. Napríklad dvakrát zverejniť ponuku na internetovom portáli ministerstva pôdohospodárstva. Raz sa tu uverejní ponuka verejne len pre susedné obce a druhýkrát pre celé Slovensko. Dodnes nik nechápe, ako si predstavoval tvorca zákona ohraničiť v prvom kole obsah internetu na ,susedné obce‘. Na zverejnenie a aj na prihlásenie na ministerskom portáli musíte mať občiansky preukaz s čipom.

Súkromník alebo celé spoločenstvo musí hospodáriť podľa zákona o lesoch. Znamená to mať vypracovaný program starostlivosti o lesy, ktorý predpisuje, čo vo svojom lese majú robiť. Čo môžu ťažiť, ale nielen ťažiť, kde majú čo vysadiť, kde majú urobiť prerezávku mladého porastu, ako sa o les starať, aby bol zdravý a pekný a prinášal všetkým úžitok. V rámcoch daných zákonom o lesoch sa vlastník môže pohybovať na svojom majetku úplne komfortne a bez problémov. So starostlivosťou o les potom súvisí aj ťažba a predaj dreva.

01 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 03 - Modified: 2024-03-12 14:30:00 - Feat.: - Title: Nemocenské dávky sú od januára v nových sumách. Ktorá skupina ľudí dostane takmer dvetisíc eur? 04 - Modified: 2024-03-05 14:30:00 - Feat.: - Title: Pre koho je určená kúpeľná liečba a kto si ju musí platiť? 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-03-11 10:10:15 - Feat.: - Title: Aj keď ste dobrovoľník, musíte platiť dane. Takto si ich znížite
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 04:34