StoryEditor

Šesť zmien, ktoré urobia revolúciu v bytovkách

20.11.2018, 23:00
Autor:
kokkok
Zrušenie hodinového čakania na domových schôdzach vlastníkov, ale aj zmeny v hlasovaniach či nové povinnosti správcov a spoločenstiev vlastníkov. To sú aktuálne novinky, ktoré platia už od začiatku novembra. Niektoré z nich hodnotí Marek Valachovič, advokát a vedúci autorského kolektívu odborného komentára k zákonu o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

1. Stop hodinovému čakaniu
Do konca októbra bola schôdza uznášaniaschopná, len ak sa na nej zúčastnili vlastníci, ktorí mali aspoň dve tretiny hlasov všetkých vlastníkov. Ak nebola uznášaniaschopná od začiatku, vlastníci mohli prijímať rozhodnutia až po hodine. Z hlasovania väčšinou prítomných boli vylúčené rozhodovania o zmluve o spoločenstve, o zmluve o výkone správy, o výške príspevku do fondu opráv a podobne. Novela bytového zákona túto hodinu čakania zrušila. Hlasovanie bude teda možné realizovať ihneď po začatí schôdze. V bežných veciach budú hlasovať vlastníci nadpolovičnou väčšinou prítomných vlastníkov. V dôležitých otázkach sa budú vyžadovať vyššie hlasovacie kvóra. Tie sú na rozdiel od doterajšej úpravy prehľadne vymenované v jednom ustanovení zákona. Zároveň formálnu stránku zvolania schôdze či vyhlásenia písomného hlasovania vrátane postupu pri zverejnení ich výsledkov zákon upravuje tiež v jednom ustanovení.

Pozor! Naďalej platí, že za každý byt či nebytový priestor je len jeden hlas.

Hodnotenie odborníka: Odstránenie hodiny čakania je pozitívne, rovnako aj zakotvenie inštitútu zápisnice zo schôdze alebo z písomného hlasovania, ako aj s tým spojenej povinnosti zodpovedných osôb vyhotoviť a zverejniť zápisnicu a výsledok hlasovania v zákonom stanovenej lehote.


2. Nové hlasovania
Zavádza sa niekoľko úplne nových hlasovaní. Napríklad rozhodovanie o inštalácii alebo úprave spoločnej antény alebo umiestnení elektronických komunikačných sietí v dome vrátane bezpečnostného kamerového systému v spoločných častiach a zariadeniach domu. Nové je aj hlasovanie o nájme a výpožičke spoločných nebytových priestorov, spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, jeho príslušenstva. Nové je aj hlasovanie o práve výlučne užívať nové spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu alebo príslušenstvo len niektorými vlastníkm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-10-12 14:38:01 - Feat.: - Title: Slovensko.Digital vyzýva, aby štát zopakoval štvrtú výzvu v programe Obnov dom. Otriasol ním kybernetický útok 03 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 04 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 05 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:27