StoryEditor

Predaj vs. nájom rolí. Čo sa oplatí

25.11.2018, 23:00
Obmedzenia týkajúce sa prevodu vlastníctva pôdy sa minuli svojho účelu a ešte aj v rozpore s Ústavou obmedzujú základné práva a slobody, napríklad právo vlastniť majetok, tvrdí advokát Lukáš Michálik.

Pred pár dňami Ústavný súd rozhodol o nesúlade tých ustanovení zákona, ktoré dávajú pri predaji pôdy prednosť aktívnym poľnohospodárom, s Ústavou. Čo radíte vlastníkom, majú vyčkať s predajom?
Ak Ústavný súd vysloví nesúlad určitých ustanovení zákona s Ústavou, až do momentu zverejnenia rozhodnutia v Zbierke zákonov sú aj predmetné ustanovenia zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku účinné v plnom znení. Ak by sa rozhodli previesť pôdu pred zverejnením rozhodnutia, musia postupovať tak ako doteraz, teda ako keby súd o nesúlade predmetných ustanovení s Ústavou ešte nerozhodol. To znamená absolvovať ponukové konanie. Alebo previesť pôdu na osoby, pri ktorých zákon umožňuje výnimku, bez ponukového konania. Napríklad na blízke osoby, existujúcemu spoluvlastníkovi alebo lokálnemu poľnohospodárovi. Z tohto hľadiska by som tým, ktorí uvažujú o prevode pôdy, určite odporúčal počkať na zverejnenie rozhodnutia v Zbierke zákonov.

Väčšinou ide o spoluvlastnícke podiely, pričom nezriedka o prípady, keď sa vlastník delí o podiel so stovkami iných spoluvlastníkov parcely. Aký postup pri prevode musí dodržať?
Pri prevode spoluvlastníckeho podielu zákon ani pred rozhodnutím Ústavného súdu nevyžadoval postup cez ponukové konanie. Chcem však zdôrazniť, že ostatní spoluvlastníci majú na podiel iného spoluvlastníka predkupné právo, ktoré im vyplýva z Občianskeho zákonníka. Potrebné je preto toto predkupné právo rešpektovať a pred prevodom ponúknuť svoj podiel všetkým ostatným spoluvlastníkom. Nevzťahuje sa to na prevod spoluvlastníckeho podielu na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:05