StoryEditor

Penzijné krízy hrozia mnohým štátom

26.05.2005, 00:00
Štátom podporované penzie s veľkou dávkou investícii na finančných trhoch. Tak znie podľa štúdie Svetovej banky recept na to, aby zamestnanci po odchode do penzie neskĺzli pod hranicu chudoby.

Štátom podporované penzie s veľkou dávkou investícii na finančných trhoch. Tak znie podľa štúdie Svetovej banky recept na to, aby zamestnanci po odchode do penzie neskĺzli pod hranicu chudoby.
Svetová banka vo svojej novej analýze rozoberá hrozby penzijných kríz, ktorej čelia mnohé štáty. Ako uviedla agentúra AFP, krátkodobé fiškálne riešenia nemôžu nahradiť dobre prepracované dlhodobé systémy. V súčasnosti sa do dôchodkového veku dostáva generácia tzv. baby boomers, ktorí sa narodili po druhej svetovej vojne. Táto vlna je charakteristická prakticky pre všetky vyspelé štáty, najmä však Európu a Japonsko. Výrazne sa mení aj pracovný trh. Stáva sa čoraz viac fragmentovaným. Spôsobuje to čoraz viac zamestnaných žien a pracovných miest na čiastočný úväzok.
Spoluator správy Richard Hinz poukázal na to, že viaceré rozvíjajúce sa krajiny už prijali v tejto oblasti opatrenia. "Penzijné reformy v rôznych krajinách, od strednej Európy cez Južnú Ameriku či Afriku, viedli k systémom, ktoré dajú základ solídnemu rastu a zabezpečeniu," povedal. Ako pokračoval, vlády v iných regiónoch by sa mali poučiť. S reformami by mali začať skôr, ako ich zavalia rozpočtové a spoločenské náklady. Sama Svetová banka, ktorá asistovala pri zmenách vo viac ako 80 krajinách, upozornila pritom na to, že každý štát potrebuje svoj vlastný plán. Ani v samotnej Európskej únii neexistuje jednotná podoba dôchodkového zabezpečenia. "O konkrétnej podobe rozhoduje vláda," skonštatoval analytik Tatra banky Róbert Prega. Najväčšia záťaž podľa jeho slov príde v roku 2025. V súčasnosti problémy nie sú ešte také akútne, čo mnohí využívajú na odloženie riešenia. V niektorých kruhoch sa ako jedno z riešení uvádza aj prisťahovalectvo. To však nevyrieši všetky problémy. "V takýchto prípadoch treba počítať aj s negatívnymi vplyvmi, ako napríklad postoj väčšinového obyvateľstva k imigrantom," upozornil Prega.
Úspešne zvládnuté reformy však majú spoločné určité črty. Svetová banka upozorňuje na to, že je tam prítomný silný štátny prvok. Ten zabezpečí, aby najchudobnejší dôchodcovia neostali úplne bez peňazí. Avšak samotný štát nemôže sám udržať čoraz viac sa zvyšujúce sociálne náklady. K slovu musia prísť aj trhovo orientované investície, ktoré odvádzajú samotní zamestnanci. Často zabúdaným faktorom je aj rodina. Práve tá môže poskytnúť zdravotnú starostlivosť a bývanie. Kombinácia týchto faktorov "je optimálnym riešením na to, aby penzijný systém bol flexibilnejší a lepšie zvládal svoje úlohy," dodáva sa v správe.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:50