StoryEditor

Z bosého chlapca -- hviezdny advokát

03.05.2007, 00:00

Willie Gary je v USA jedným z najznámejších právnikov čiernej pleti. Jeho kariéra pripomína typickú americkú rozprávku. Za zákazníkmi dnes lieta v súkromnom Boeingu.
Rád rozpráva o časoch, keď ako malý chlapec chodieval do školy bosý. "Boli sme chudobní ako kostolné myši," spomína si muž, ktorý čoskoro oslávi šesťdesiatku. "Otec predával celý deň ovocie na trhu, aby sme aspoň raz denne mali na stole poriadne jedlo. Pochádzam z jedenástich detí."

Dopraje si luxus
Dnes vyzerá jeho život inak. Zamestnáva 35 ľudí, vlastní dve lietadlá, obľúbil si Rolls-Royce a žije v nebývalom luxuse na Floride. Svoj príjem odhaduje na 10 až 15 miliónov dolárov ročne. Ale čo je hlavné: vyhral už 180 súdnych sporov, v ktorých sudcovia prisúdili jeho mandantovi viac ako jeden milión dolárov. Niet divu -- špecializuje sa na prípady, v ktorých je predmetom žaloby náhrada škody a tam zväčša nejde o maličkosti. Prichádzajú za ním ľudia, ktorí pri automobilovej nehode stratili obe nohy a chcú zažalovať výrobcov áut. Alebo zastupuje vdovu, ktorá prišla o muža na autostráde len preto, že z kamióna vpredu sa uvoľnil kovový nosník a osobné auto nešťastníka rozpáralo skrz-naskrz.
"Tento muž patrí medzi najlepších v celej brandži," domnieva sa Gregory Shell, advokát, ktorý sa angažuje vo veľkom projekte na ochranu prisťahovalcov, tvrdo pracujúcich na farmách. Zapojil sa do neho i Gary: "Sám som dlho patril medzi utláčaných. Ale dobré právne služby si zaslúžia aj tí, čo v našej spoločnosti nepatria medzi víťazov. Preto pre nich rád pracujem."
Ale tak, ako rád obhajuje chudobných ľudí, tak rád si užíva aj slávu. V Amerike je už dávnejšie mediálnou hviezdou. Bol hosťom známej moderátorky Oprah Winfreyovej, písal o ňom denník New York Times i časopis Forbes. A pred piatimi rokmi ho týždenník Ebony Magazine korunoval za najvplyvnejšieho černošského advokáta USA. Podľa všetkého oprávnene.

Štúdium vďaka športu
Malý Willie sa narodil v roku 1947 v Georgii ako syn imigrantov. Na solídne vzdelanie nemohol ani pomyslieť. Ale železná vôľa napokon mladého muža doviedla na univerzitu v Raleighu. Vyslúžil si povesť talentovaného atléta a dostal športové štipendium. "Bola to pre mňa jediná možnosť úhrady štúdia," objasňuje po rokoch. Z Raleighu odišiel na univerzitu v Durhame v Severnej Karolíne, kde v roku 1974 ukončil štúdium práva. O niečo neskôr sa stal prvým čiernym Američanom, ktorý si na Floride otvoril vlastnú advokátsku prax. Koncom 70. rokov to bol v USA ešte veľmi odvážny čin, ak uvážime, že na juhu krajiny žilo dosť rasistov, ktorým sa podobný zámer nepáčil.
Garyho advokátska kancelária má dnes tri pobočky a riadi prípady v 45 štátoch USA.
Medzi jej zákazníkov patria predovšetkým jednoduchí ľudia. Za svoju špecialitu úspešný právnik považuje žaloby proti veľkým koncernom, pričom spory končí väčšinou mimosúdnym vyrovnaním. "Koncerny si uvedomujú, že sa dopustili chyby. Dohoda je potom ešte vždy lacnejšia ako porážka pred súdom," smeje sa.

Na večeru byť doma
Často operuje vo svojej "lietajúcej kancelárii" -- Boeingu 737 -- za ktorý zaplatil jedenásť miliónov dolárov. Dal mu i príznačné meno: Krídla spravodlivosti. "Väčšinou som na večeru doma a už len kvôli tomu sa vyplatí vlastniť súkromné lietadlo," znie jeho zdôvodnenie. Ako totiž sám hovorí, ani tak netúži byť víťazom v súdnej sieni, ako skôr otcom a manželom. "Z každej cesty mi prináša kyticu čerstvých kvetov," vyznala sa raz jeho manželka Gloria. "A za to mu rada varím obľúbené jedlo, rezeň s pečenými zemiakmi."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:32