StoryEditor

Kto prekričí elektrickú gitaru?

22.09.2005, 00:00

Po jedenástich rokoch aktívnej tvorby sa punk-rocková formácia Offspring rozhodla bilancovať. Vo vydavateľstve Sony/BMG vyšla kompilácia najväčších hitov kapely, ktoré sa dosiaľ objavili na albumoch Smash, Ixnay on the Hombre, Americana, Conspiracy of One, Orange County (filmový soundtrack) a Splinter. Do konceptu zapadá z každej stránky aj úvodná singlovka Can´t Repeat, nesúca sa presne v duchu ostatných gitarových "vypaľovačiek".
Offspring, to boli vždy výrazné gitarové alebo basové motívy, hlasný zvuk, drive, sociálno-kritické, ale aj vtipné texty, hra s uvoľňovaním intenzity a náhlymi výbuchmi v predposlednom refréne, ako aj ľahko zapamätateľné melodické linky. Už v roku 1994 sa začínajúci Američania predstavili originálnou kompozíciou Come Out and Play (Keep´em Separated), ku ktorej nakrútili nízkorozpočtový klip s prevzatými bláznivými monochromatickými zábermi (streľba delovej gule do brucha korpulentného muža z blízkosti niekoľkých centimetrov). Úspech na seba nedal ani chvíľu čakať a "tínedžerská hymna" Self Esteem sa už stala regulárnym hitom, obsadzujúcim najvyššie miesta hitparád. A tak obe skladby nájdete aj na albume Greatest Hits. Po nich nasleduje intenzívna Gotta get Away a rýchla All I Want a s číslom sedem aj obrovský komerčný úspech spred niekoľkých rokov Pretty Fly (For a White Guy). Videoklip k tejto piesni ukazoval život mladého belocha, ktorý sa silou mocou (no neúspešne) snaží integrovať do spoločnosti vybraných mladistvých napríklad aj tým, že sa oblieka a správa ako jeho afroamerickí priatelia.
Do tradičnej popmusic výrazne presahuje melodická Why don´t You Get a Job so spoločensko-kritickým podtónom, čo napokon nie je pre Offspring neobvyklá stratégia. Novšia tvorba už je tak trochu poznačená dosiahnutými úspechmi a hoci kapela ostala verná svojej poetike, nemožno prehliadnuť niektoré ústretové kroky voči masovému poslucháčovi (Original Prankster, Hit That). Celkovo je však štrnásť skladieb CD Greatest Hits plus jeden bonusový remix skutočne tým najlepším, čo kedy novodobí pankáči z Offspringu vytvorili. Ich dynamická muzika rozprúdi krv v žilách a kto rozumie angličtine, dobre sa pobaví aj na textoch. V prvom rade tu však ide o energiu, ktorá z piesní vyžaruje -- tej mali Offspring vždy nadostač.
Najevidentnejšie poznávacie znamienko Offspring však predsa len nie je svojský štýl muziky, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Niekto totiž musí aj spievať, či presnejšie -- prekričať mohutný zvuk elektrických gitár. Dexter Holland, spevák a frontman kapely, to dokázal a svojou farbou hlasu vniesol do skladieb absolútny identifikačný prvok. Okrem toho, že ho podľa zvuku spoznáte asi okamžite, zrejme vám bude aj sympatický -- akoby totiž do uší priniesol niečo zo zdravej drzosti pubertálnej mládeže žijúcej na okrajoch amerických miest a pripomenul proces dospievania, ktorý sa spája s mnohými magickými momentmi. Kto na tejto muzike vyrastal, dá za pravdu, že Offspring nie je len tuctová hudba mladých "skejťákov", ale v rámci žánru dokáže osloviť aj náročnejšieho poslucháča.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 02:24