StoryEditor

Žltačka -- realita každého dňa

02.05.2006, 00:00

--------------------------
Zákernosť žltačky spočíva v tom, že jej šíriteľ nemusí vôbec vedieť, že je infikovaný. Pri žltačke typu A sa prvé príznaky môžu objaviť v priemere po 30 dňoch, avšak 10 -- 14 dní predtým ju už jej nositeľ šíri vo svojom okolí. Pri žltačke typu B môže byť toto obdobie roznášania aj niekoľko mesiacov.
------------------------------
Mnoho ľudí si nevie predstaviť, kedy a kde by sa mohli žltačkou nakaziť. Umývajú si ruky, žijú usporiadaným partnerským životom, neberú drogy. A myslia si, že sa ich toto ochorenie netýka. Na účinnú ochranu pred žltačkou to však nestačí. Aj naslinenie prsta pri listovaní časopisu, ak sme predtým prišli do kontaktu s predmetom, ktorého sa dotkol infikovaný človek, pitie z pohára, z ktorého predtým pil infikovaný človek alebo kontakt mikroskopickej odreniny na našej ruke s niekoľko týždňov zaschnutou krvou alebo so slinami infikovaného, môžu byť zdrojom nákazy. Žltačka s nami koketuje každý deň. Ak nás nájde nepripravených, nezabudneme na ňu celý život.

Spôsoby nakazenia
Žltačkou typu A, ktorá sa označuje aj ako ochorenie špinavých rúk, sa ročne nakazí až 1,5 milióna ľudí. Na jej prenos stačí podanie si rúk nakazenej a zdravej osoby pri nedodržaní hygienických zásad. Nakaziť sa môžeme aj znečistenou vodou alebo nedostatočne tepelne spracovanými alebo mrazenými potravinami. Žltačkou typu B sa môžeme nakaziť nielen pri nechránenom pohlavnom styku a použití nesterilných ihiel, ale aj pri tetovaní a pírsingu, ba dokonca aj na manikúre a pedikúre alebo pri zubárskom ošetrení.
"Žltačka by pre ľudí neznamenala také veľké nebezpečenstvo, keby jej vírusy neboli také odolné aj infekčné zároveň," konštatovala epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy MUDr. Jarmila Pertináčová. "Vírus žltačky typu A odoláva chladu, vyšším teplotám i bežným dezinfekčným prostriedkom. Pri teplote 25 °C vydrží v suchej stolici a vo vode 30 dní a prežije aj niekoľkoročné zmrazenie. Vírus jej B typu je 100-krát nákazlivejší ako vírus HIV. Pri teplote 30 -- 32 °C prežije 6 mesiacov, pri -- 15 °C je to až 15 rokov," dodala doktorka Pertináčová.

Prvé príznaky sa môžu podobať chrípke
Zákernosť žltačky spočíva v tom, že jej šíriteľ nemusí vôbec vedieť, že je infikovaný. Pri žltačke typu A sa prvé príznaky môžu objaviť v priemere po 30 dňoch, avšak 10 -- 14 dní predtým ju už jej nositeľ šíri vo svojom okolí. Pri žltačke typu B môže byť toto obdobie roznášania aj niekoľko mesiacov. MUDr. Igor Stankovič, CSc., prednosta Kliniky infektológie a geografickej medicíny FNsP L. Dérera v Bratislave, hovorí: "Žltačka môže mať spočiatku rovnaké príznaky ako bežná chrípka. Nakazený človek je unavený, pociťuje nevoľnosť, stratí chuť do jedla, má horúčku a možno vracia. Známe ožltnutie kože sa paradoxne vyskytuje zriedkavo." Kým pacient navštívi lekára, môže "touto chrípkou" nakaziť množstvo ďalších ľudí.
Obidva typy ochorenia si vyžadujú izoláciu na infekčnom oddelení. Ani potom sa pacient ešte dlho nemôže vrátiť do zabehaných koľají. Čaká ho niekoľkomesačná tvrdá diéta a obmedzenie telesnej záťaže.

Účinná ochrana
Najúčinnejšou ochranou proti žltačke typu A a B je očkovanie. Deti narodené po roku 1998 sú proti žltačke typu B povinne očkované. V roku 2005 odštartovalo povinné očkovanie proti žltačke typu B aj u všetkých 11-ročných detí. Deti v predškolskom a školskom veku sú však najobľúbenejším cieľom žltačky typu A. Je preto dôležité doplniť im aj očkovanie proti tomuto typu ochorenia.
Tínedžeri, ktorých nezastihne povinné očkovanie, však proti žltačke chránení nie sú. Pre nich, ako aj pre dospelých, ktorí doteraz neboli proti žltačke zaočkovaní, je vhodné očkovanie proti žltačke typu A aj B -- jedna injekcia chráni pred obidvoma typmi ochorenia. Pri očkovaní je potrebné dodržať očkovaciu schému (0 -- 1 -- 6 mesiacov), vďaka ktorej predídete žltačke po celý zvyšok života. Ak pre nejaký dôvod, ako napríklad vycestovanie do zahraničia, potrebujete rýchlu ochranu pred žltačkou, môžete využiť skrátenú očkovaciu schému (0. -- 7. -- 21. deň) s posilňovacou dávkou o 1 rok. Vďaka očkovaniu si už bez starosti môžete vychutnať šálku rannej kávy v kancelárii, chlebíček v miestnom bufete či listovanie časopisu v MHD.
Cena jednej dávky očkovania proti žltačke typu A a B pre dospelých je necelých 2 000 a pre deti 1 350 korún. Možno sa na prvý pohľad zdá, že si to nemôžete dovoliť. Môžete si však dovoliť žltačku? Pobyt v nemocnici (priemerne 14 dní po 50 korún), lekársky dohľad (5- až 6-krát po 20 korún), nákup dezinfekčných prostriedkov a diétnej stravy, nehovoriac o stratenom príjme a čase, ktorý strávite dezinfekciou kľučiek, splachovačov, WC, kohútikov, pohárov a príborov... Aj niekoľkotýždňová absencia v práci a odchody na povinné kontroly k lekárovi môžu byť problémom. To všetko si žltačka vyžiada. Oplatí sa radšej byť pred ňou celoživotne chránený.

Vakcína na splátky
Ak sa vám predsa len zdá, že by vám cena očkovania proti žltačke narušila rodinný rozpočet, od minulého roka je možnosť nákupu očkovacej látky proti žltačke typu A a B pre dospelých aj pre deti na splátky s 0-percentným zvýšením, a to prostredníctvom siete splátkového predaja Quatro. Ďalšie informácie a zoznam lekární, kde je možné realizovať nákup vakcíny formou splátok, získate na infolinke spoločnosti Quatro 052/786 1 786, v spoločnosti GSK Slovakia 02/48 26 11 11 alebo na stránkach www.zltacka.sk a www.quatro.sk.
Spoločnosť GlaxoSmithKline je jednou z najväčších farmaceutických spoločností na svete orientovaných na výskum a vývoj. Vedúce postavenie má v štyroch z piatich najväčších terapeutických oblastí vo farmaceutickom priemysle -- v oblasti antiinfektív, ochorení centrálnej nervovej sústavy, respiračných ochorení a ochorení tráviaceho traktu a metabolizmu. GlaxoSmithKline má tiež vedúce postavenie v oblasti vakcín a silné portfólio produktov v oblasti voľnopredajných liekov, výživy a ústnej hygieny. Poslaním spoločnosti je napĺňanie potrieb ľudstva v oblasti zdravotníctva a umožniť mu prežívať aktívnejší život, cítiť sa lepšie a žiť dlhšie. (kžpr)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 10:32