StoryEditor

Pán Dow Jones, čakalo sa len na vás

10.01.2006, 23:00

Do prestížneho klubu svetových burzových indexov, ktoré v úvode roka prekonávajú jeden za druhým niekoľkoročné maximá, po dvojročnom otáľaní v pondelok vstúpil ako posledný jej najstarší a najváženejší člen, americký priemyselný index, Dow Jones Industrial (DJI). K dosiahnutiu štvorročného maxima mu iróniou osudu dopomohli akcie General Motors, ktoré ho posledné roky držali pod čiarou ponoru.
Akcie GM, ktoré klesli na 23-ročné minimum v decembri, podskočili v pondelok o 7,7 %. Aj keď DJI, ako hlavný ukazovateľ stavu najväčšej ekonomiky sveta, prepustil svoju pozíciu širšiemu indexu S & P 500, stále ho sleduje veľké množstvo investorov. DJI sa v minulom roku trikrát neúspešne pokúšal preraziť hodnotu psychologicky dôležitej hranice (okrúhle číslo) 11 000 bodov, ale vždy neúspešne (pozri graf).
Prerazenie bariéry 11 000 bodov je ranou pre skeptických investorov, ktorí dosiaľ tvrdili, že rozmach americkej a svetových ekonomík je len ilúziou. Bude zaujímavé sledovať, ako si niektorí investori s veľkými pozíciami na krátko poradia v rastúcom trende. Aby zamedzili zväčšujúcim sa stratám, musia rýchlo zlikvidovať krátke pozície a budú nútení nakúpiť akcie na voľnom trhu, čo zase vytlačí index ešte vyššie. DJI je len šesť percent od svojej historicky najvyššej hodnoty 11 722 bodov, dosiahnutej 14. januára 2000.
Zaujímavosťou je, že hoci index S & P 500 aj technologický Nasdaq prerazili svoje štvorročné maximá už v novembri, DJI sa koncom roku zastavil pod hranicou 11 000 bodov, akoby nemal dostatok síl. Tie však nabral počas prvých obchodných dní v tomto roku. Povzbudzujúcim ukazovateľom bolo tiež množstvo obchodovaných akcií, ktoré dosahovali počas prvých piatich dní roku takmer dve miliardy denne. Ako starý -- 109-ročný samoľúby pán -- má už iste aj DJI svoje vrtochy.
Po prvýkrát od roku 1896 si v roku končiacom päťkou nielenže nezaknihoval dvojciferný rast (v priemere 31,6-percentný rast), ale zakončil rok so stratou -- 0,61 %. So spoľahlivosťou indexu DJI je to síce na vážkach, ale keďže už niet žiadneho svetového burzového indexu, ktorý by nebol na niekoľkoročných maximách, argumentácia typu: "nie sme v pozitívnom trende", bude veľmi ťažká. Samozrejme, okrem niektorých ekonómov a analytikov, ktorí sú ako pokazené hodinky. Aj tie ukazujú dvakrát denne správny čas.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 02:48