StoryEditor

Zimná údržba bytoviek. Aké sú vaše povinnosti?

02.01.2019, 23:00
Spoločenstvo vlastníkov je zodpovedné za udržiavanie bytovky v bezpečnom stave. Má povinnosť odstrániť z budovy sneh a ľad, ktorý by mohol ohroziť ľudí v okolí.

Vlastníci domov a bytoviek by si mali dávať pozor na svoje povinnosti pri zimnej údržbe budov. Zákonom sa síce presunula povinnosť udržiavať v zime chodníky schodné, bez ľadu a snehu na obce alebo mestské časti, tá sa však nevzťahuje na sneh a ľad hroziaci okoloidúcim pádom z budov. Za udržiavanie bezpečných priestorov pod panelákmi tak, aby nehrozili zosuny snehu či pád zľadovatenej masy na chodcov či autá je zodpovedné spoločenstvo vlastníkov.

Zodpovednosť za sneh a cencúle

Za odstránenie cencúľov a snehu ohrozujúceho chodcov pod balkónmi a betónovými panelmi bytoviek sú zodpovední majitelia bytov v činžiaku. Údržbu a celkovú správu bytovky vykonáva buď spoločenstvo vlastníkov bytov alebo správca, ktorého spoločenstvo poverilo. „Výkon správy nad nehnuteľnosťou vykonáva správca, ktorý sa okrem iného stará aj o sneh a cencúle,“ vysvetľuje advokát Milan Ficek.

V praxi sa však často stáva, že sa vlastníci bytov dohodnú a vyberú niekoho, kto bude udržiavať nehnuteľnosť zvonku počas zimy v stave, pri ktorom nehrozí zranenie. Často to býva osoba zodpovedná za udržiavanie čistoty v bytovke a jej okolí. Tá za to väčšinou poberá odmenu alebo plat. Jej úlohou je odpratať sneh a odstrániť ľad z bytovky a jej bezprostredného okolia.

Vlastníci majú zodpovednosť neustále udržiavať bytovku v stave, ktorý neohrozuje okoloidúcich či samotných jej obyvateľov a priebežne kontrolovať jej stav. Podľa právnika ide o takzvanú prevenčnú povinnosť. Jej podstatou je predísť akémukoľvek zraneniu alebo ohrozeniu, ktoré by mohlo v dôsledku zimného počasia, snehu a ľadu nastať.

Pre vlastníkov bytov alebo pre spoločenstvo je preto dobré, ak poznajú svoje povinnosti. Počas zimy sa tak môžu vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam a nákladom, ak niekoho zasiahne padajúci ľad a sneh.

Zverejnite oznam

Okrem splnenia povinností správcu bytovky pri odstraňovaní ľadu a snehu z budov je podľa právnika dobrým krokom aj umiestnenie varovnej tabuľky alebo označenia upozorňujúceho na nebezpečenstvo padajúceho snehu či ľadu. „Takýto oznam môže byť dostatočným dôvodom na to, aby sa vlastník nehnuteľnosti vyhol zodpovednosti za prípadnú škodu,“ uvádza advokát Ficek.

Ktokoľvek  kto sa totiž z tohto dôvodu zranil alebo utrpel inú ujmu by mohol správcu bytovky a vlastníkov žalovať a žiadať kompenzácie. Tieto kompenzácie vo forme náhrady škody, náhrady strateného príjmu či za spôsobenú bolesť, prípadne sťaženie spoločenského uplatnenia sa v niektorých závažnejších prípadoch môžu vyšplhať až do výšky niekoľko tisíc eur.

Okrem týchto kompenzácií môžu celkové náklady výrazne narásť v prípade, ak si osoba, ktorú zasiahol padajúci sneh či ľad z bytovky, uplatní aj náhradu poškodených vecí. „Napríklad, ak spadnete a pri páde si rozbijete telefón, môžete mať nárok aj na náhradu škody na telefóne,“ uvádza Ficek.

V prípade, že vlastníci alebo správcovia bytovky nepripravia tabuľku s varovaním pre okoloidúcich, môžu čeliť drahým konzekvenciám súdneho sporu a náhrady spôsobenej škody. „Ak by takéto oznámenie neexistovalo a zo strechy by spadol sneh, vlastník nehnuteľnosti sa zodpovednosti za škodu len tak ľahko nevyhne,“ uzatvára Ficek.

01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-02-13 08:27:58 - Feat.: - Title: Tesla Cybertruck baví internet. Prvá zima a sneh odstavila údajne nezničiteľné vozidlá na krajnicu 03 - Modified: 2024-01-25 07:48:11 - Feat.: - Title: Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách, snežením i snehovými jazykmi 04 - Modified: 2024-01-25 07:01:15 - Feat.: - Title: Na cestách sa môže vyskytnúť sneh, hmla alebo poľadovica, varujú cestári 05 - Modified: 2024-01-17 16:03:15 - Feat.: - Title: Zrušené lety a autobusové spojenia. Sneženie a vietor komplikovalo dopravu v Nemecku aj Škandinávii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:53