StoryEditor

Viac ako 32 500 bezdrôtových hotspotov do roku 2007

17.01.2005, 23:00
Autor:
(js)(js)

Aj keď sú bezdrôtové hotspoty predmetom značnej mediálnej pozornosti, na konci roku 2004 ich bolo v celej západnej Európe len asi niekoľko tisíc. Podľa novej správy z IDC sa však táto situácia bude postupne meniť. IDC očakáva, že počet bezdrôtových hotspotov v západnej Európe narastie v roku 2007 až na 32 500 a vytvorí celkový výnos v sume 1,4 miliardy dolárov.

"Hoci je relatívne jednoduché vybudovať službu hotspot, nie je jednoduché vytvoriť takú úroveň prevádzky, ktorá poskytne dostatočné výnosy z jednotlivých umiestnení a stať sa úspešným hneď v prvej fáze trhu s hotspotmi," hovorí pán Evelien Wiggers, výskumný analytik inštitútu Európskych telekomunikácií a sieťových služieb. "Bez možností roamingu do iných lokalít je ťažké získavať predplatiteľov a vytvoriť databázu zákazníkov." IDC verí, že väčšina špecializovaných poskytovateľov služieb bezdrôtového internetu (WISPS) sa pravdepodobne o tom presvedčí, alebo sa začlenenia do sietí väčších spoločnosti. To je najmä prípad tých organizácií, ktoré vstúpili na trh včas a sú vlastníkmi najdôležitejších lokalít.

Ďalšie dôležité zistenia
Od roku 2005 priemerný počet hotspotov v menších lokalitách, ako sú obchody a kaviarne, vzrastie a výnosy vytvárané v týchto typoch hotspotov budú menšie ako vo veľkých hoteloch a na letiskách. Tento faktor znásobený poklesom predplatného bude znamenať, že priemerný výnos na hotspot sa v roku 2005 zníži. Kým v predminulom roku väčšinu používateľov hotspotov môžeme charakterizovať ako náhodných používateľov, hneď po znížení cien za prístup a väčšom rozšírení služieb hotspotov sa rastúca časť príležitostných používateľov zmení na používateľov s predplatným alebo na účastníkov. Spočiatku bude počet používateľov s predplatným vyšší než počet účastníkov. Súčasne však s nárastom priemerného času na pripojenie on-line sa čoraz viac používateľov rozhodne pre predplatné. Od roku 2006 bude počet účastníkov prevyšovať počet používateľov s predplatným. Počet používateľov bude spočiatku nízky, ale podľa predpokladu na konci roka 2007 bude celkový počet používateľov presahovať 7,8 milióna.
"Aj keď náklady na zriadenie hotspotu sú relatívne nízke, treba zobrať do úvahy, že rozmiestnenie hotspotov nie je koncesiou na zarábanie peňazí," upozornil Wiggers. "Existuje množstvo prekážok a neistôt, ktoré treba vziať do úvahy. Väčšina obchodných modelov ešte nie je overená a niektorí majitelia umiestnení by mohli dokonca uvažovať o bezplatnej ponuke tejto bezdrôtovej služby, aby prilákali čo najväčší počet zákazníkov."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:57