StoryEditor

Inflácia zastavila rast amerických akcií

Akciové trhy nedokázali odolávať cenám ropy nad 60 dolárov za barel a v minulom týždni oslabili. Katalyzátorom poklesov bolo oznámenie výšky inflácie v USA. Spotrebiteľské ceny rástli v júli najrýchlejším tempom za posledné tri mesiace. Spôsobil to najmä prudký nárast cien energií, keď ceny energií vzrástli medzimesačne o 3,8 percenta a ceny benzínu až o 6,1 percenta. Inflácia tak narástla medzimesačne o 0,5 percenta. Ceny potravín sa zvýšili o 0,2 percenta, kým ceny oblečenia klesli o 0,9 percenta, čo predstavuje najväčší pokles od apríla 2001.
Klesajúce ceny oblečenia iba potvrdili poklesy cien akcií väčšiny predajcov v poslednom mesiaci. Z korporátnych správ na trhu rezonovalo oznámenie spoločnosti Wal-Mart Stores, najväčšieho prevádzkovateľa siete maloobchodov, že jej zisk za druhý kvartál vzrástol o 6 percent na hodnotu 2,8 miliardy USD. Zásluhu na tom malo najmä zvýšenie dopytu po letnom tovare, spôsobené teplým počasím v Spojených štátoch. Investorov však sklamal odhad na nasledujúci kvartál, keď manažment spoločnosti očakáva zisk na úrovni 55 až 59 centov na akciu, pričom odhady analytikov sa pohybovali na úrovni 61 centov na akciu.
V závere týždňa Goldman Sachs Group Inc., tretia najväčšia spoločnosť s cennými papiermi podľa trhovej hodnoty v USA, zvýšila svoje predpovede ohľadom cien ropy v budúcom roku na 68 dolárov za barel (z pôvodných 55 dolárov za barel) a na nasledujúce roky predpokladá okolo 60 dolárov za barel.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 559 bodov, čo znamenalo pokles za týždeň o 0,4 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 219 bodov a oslabil tak za týždeň o 0,9 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index počas minulého týždňa oslabil o 0,9 percenta.
V tichomorskej oblasti investorov potešilo, že japonská ekonomika podľa analytikov spoločnosti Morgan Stanley porastie v tomto roku rýchlejšie, ako sa očakávalo. HDP Japonska v tomto fiškálnom roku (končiacom k 31. marcu 2006) pravdepodobne vzrastie o 2 percentá. V minulom roku HDP Japonska rástol priemerným tempom 1,9 percenta. V júlovej správe sa uvažovalo o 1,5-percentnom tempe rastu na súčasný rok.
V európskom priestore investorov znepokojil rast výrobných cien v Nemecku. Tie poskočili v júli po tom, čo rekordné ceny ropy zvýšili náklady za energiu a dovoz. Pokles eura oproti doláru o 10 % od začiatku roka len znásobuje vplyv vyšších nákladov za energiu.
Európsky región ukončil minulý týždeň zmiešane. Nemecký index DAX stratil 0,2 percenta, francúzsky index CAC vzrástol paradoxne o 0,2 percenta. Japonský index NIKKEI 225 posilnil počas minulého týždňa o 0,2 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:49