StoryEditor

Povesť rytierskeho rádu je prvoradá

05.08.2005, 00:00
Členka rytierskych rádov Byzantskí rytieri Sv. hrobu v Jeruzaleme a Vojenského a špitálneho rádu Sv. Lazara z Jeruzalema Alena Dušatková pre HN

Rytierske rády, ktorých ste členkou, vznikli v desiatom a šestnástom storočí. Ako sa do nich môžeme dostať dnes?
-- Zjednodušene povedané -- prácou. Mne sa to podarilo, keď som bola prezidentkou Európskeho inštitútu postdiplomovej prípravy expertov. Kolegovia, ktorí v EÚ viedli jeho centrá, podnikali, a mňa nadchol ich nesebecký spôsob zabezpečovania vzdelávacích programov. Okrem výdavkov na rodinu a vlastné potreby investovali zvyšok ziskov do spoločných vzdelávacích projektov v rozvojových krajinách. Postavili napríklad školu v Pobreží Slonoviny a pol roka tam platili tridsať majstrov murárov a tesárov z Rakúska, aby zaučili domorodcov. To ma privádzalo do úžasu tým viac, že u nás vtedy každý tvrdo bojoval o peniaze najmä do vlastného vrecka.
Dôvodom vášho vstupu do rytierskych rádov však zrejme nebol len takýto úžas...
-- Iste. Jednou z priorít oboch rádov je okrem pomoci tým, čo sú na ňu odkázaní, aj vzdelávanie. Práve ono podľa nich umožňuje začleniť sa do spoločnosti aj ľuďom, ktorí by sa inak ocitli na jej okraji. To je aj môj názor, a tak som začala podporovať ich aktivity. Rytieri ma poverili nadviazať kontakt s Aristokratickým združením Slovenska, ktoré má záujem obnoviť niektoré slovenské zámky, hrady, staré knižnice, archívy a zachrániť historicky cenné dokumenty. Neskôr mi ponúkli členstvo a ja som ho prijala, aj keď som musela akceptovať pomerne prísne podmienky.
Môžete tie podmienky konkretizovať?
-- Neohroziť česť rádu a jeho dobrú povesť. To znamená, že člen rádu nesmie členstvo využiť na zvýhodnenie vlastného pracovného či obchodného postavenia, nesmie na jeho základe dojednávať obchodné aktivity. To je v dnešných časoch veľmi tvrdé, ale správne.
Čo čaká tých, ktorí podmienky porušia?
-- Prídu o členstvo. Niektorí nás však aj potom v tichosti podporujú. Pre iných je zase ťažké prijať niektoré ceremónie. Nových členov totiž prijímame výlučne v kostoloch -- pravoslávnych, katolíckych, evanjelických -- omše zvyčajne celebrujú kňazi rôznych cirkví a niektorí členovia ťažko akceptujú iné vierovyznanie.
Napriek silnej náboženskej tradícii sa obidva rády nechali zaregistrovať ako občianske združenia. Nie je v tom rozpor?
-- Hoci máme podporu cirkví, fungujeme na princípe, že na náboženstve nezáleží, dôležité je, aby to bolo kresťanské. Akceptujeme dokonca aj ľudí, ktorí nie sú nábožensky aktívni, ale cítia sa kresťanmi.
Rytieri a ich ženské náprotivky s titulom magistral dáma uprednostňujú vyhľadávanie kontaktov medzi šľachtickými rodinami, pomáhajú im pri hľadaní ich koreňov, historických dokumentov, udržiavajú tradíciu rytierskych titulov. To je už trochu anachronizmus?!
-- Ako čistý anachronizmus to vnímajú aj mnohí moji priatelia a známi. Ale len kým nehľadajú konkrétnu pomoc, povedzme, pre slepé dieťa. Oficiálne by sa jej cez byrokratické prekážky dočkali tak o pol roka, možno aj neskôr, a my im vieme pomôcť do mesiaca, pretože sa nesústreďujeme na byrokraciu, ale na zháňanie financií. Každý z nás pritom využíva kontakty vyplývajúce z jeho profesionálneho zázemia. V Bratislave napríklad podporujeme školu pre zrakovo postihnutých, v Beckove prispievame na reštaurovanie pamiatok kláštora, ktorý je aj domovom dôchodcov pre starších kňazov.
Niektorí šľachtici zdôrazňovali nevyhnutnosť askézy a povinnosť starať sa o tých, za ktorých sú zodpovední. Je aj starostlivosť vašich rádov o slabších takouto povinnosťou?
-- Rytieri to vnímajú skôr ako česť a požehnanie. Šťastie ľudí obdarených dostatkom prostriedkov alebo aspoň duchovnej sily popasovať sa aj s problémami tých, ktorí týmito darmi požehnaní neboli. A nemoderné, smiešne a možno velikášske sa to javí len tým, ktorí nerozumejú takýmto dôvodom.
Prijímajú vaše rády vyznávačov takýchto ideálov aj spomedzi nešľachticov?
-- Áno, dokonca si každý z nás všíma ľudí spĺňajúcich naše kritériá, najmä schopnosť dávať, vedieť dávať a mať to ako životný plán. Ak ich nájdeme, ponúkneme im bez ohľadu na pôvod, vzdelanie a to, kde pôsobia, informatívny rozhovor.
Nájdu sa aj takí, ktorí pozvanie odmietnu?
-- Viac je tých, ktorí sa medzi nás usilujú dostať, no neraz len z prestížnych dôvodov. Aby mohli používať vizitku s titulom člen rytierskeho rádu. Lenže to je v rozpore s našou filozofiou, takže ich neakceptujeme.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:51