Bez ohľadu na terén, základným pravidlom je samozrejme plne sa koncentrovať na jazdu. Teda rozhodne netelefonovať, neposielať počas jazdy správy, či inak nerozptyľovať svoju pozornosť nielen smartfónom. „Vodič by rovnako mal dodržiavať bezpečný odstup od vozidla pred ním, aby mal dostatočný čas reagovať. Ide o prípady zmeny tempa jazdy vozidla pred ním, napríklad zastavenie na svetelnej križovatke či pred priechodom pre chodcov. V prípade potreby okamžitého zastavenia je potrebné zošliapnuť brzdový pedál celou silou,“ hovorí Peter Kundlák. Dnes už je väčšina vozidiel štandardne vybavená systémom ABS a teda ani pri krízovom brzdení nedochádza k úplnému zablokovaniu kolies. „Systém ABS automaticky prerušuje brzdový účinok, aby bolo vozidlo naďalej čiastočne ovládateľné - na šírku vozidla vpravo aj vľavo - a nedošlo k zničeniu pneumatík,“ podotýka Kundlák.Pexels (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Jazda na cestách bude bezpečnejšia

16.01.2019, 23:00
Pokutu sto eur za používanie mobilu počas jazdy má priniesť novela zákona o cestnej premávke z dielne ministerstva vnútra. Určí aj jasnejšie určenie územia, na ktorom môžu jazdiť cyklisti s prípustnou toleranciou alkoholu v krvi, a ďalšie novinky. Niektoré z nich hodnotí pre HN dopravný analytik Jozef Drahovský.

1. Mobily počas jazdy
Vodič nebude môcť už ani držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj, ale ani iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie. Horná hranica pokuty za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla sa má zvýšiť z 50 na sto v blokovom konaní a zo sto na 200 eur v riadnom konaní. Používanie mobilov v systéme „voľné ruky“ má byť naďalej bez sankcie. Ako to hodnotíte?
Z bezpečnostného hľadiska veľmi potrebné opatrenie, lebo ak vodič drží v jednej ruke mobil a v druhej volant, tak ignoruje dávanie smeroviek a radenie rýchlosti. Na jednej strane nečakane mení smer, na druhej ide veľmi pomaly a blokuje dopravu, keďže nemá tretiu ruku na preradenie na vyššiu rýchlosť. Malo by to byť obmedzené len na ruky. Nevidím dôvod zakazovať hlasové povely.


2. Kolobežky s motorčekom
V súčasnosti je kolobežkár zaradený medzi chodcov, čo však podľa rezortu vnútra nezodpovedá povahe tohto dopravného prostriedku a pravidlám, ktoré sa na kolobežkárov s motorčekom vzťahujú. Navrhuje preto, aby sa osoba na kolobežke vybavenej pomocným motorčekom zaradila medzi vodičov nemotorových vozidiel. Rovnako tak, ako je teraz aj cyklista na bicykli s pomocným motorom alebo na segwayi – samovyvažovacom zariadení.
Keď sa pri predchádzajúcej zmene zaradila kolobežka medzi chodcov, upozorňoval som, že ide o nedomyslený krok. Teraz sa to potvrdilo a je snaha aspoň kolobežky s pomocným motorčekom dať od chodcov preč. Chodec a ani kolobežkár nie je obmedzený, pokiaľ ide o konzumáciu alkoholu.


3. Cyklisti pod vplyvom alkoholu
Cyklisti môžu jazdiť s určitým množstvom alkoholu v zastavanom území obce a na cyklotrasách. Rezort vnútra však navrhuje, aby cyklisti mohli jazdiť s týmto množstvom (0,5 promile) na cyklotrasách a v obci – od tabule, ktorá vyznačuje začiatok a koniec obce. Pod tento režim majú patriť aj osoby na kolobežkách s pomocným motorčekom a na segwayoch – samovyvažovacom zariadení.
Ide o právne spresnenie územia, kde dané pravidlo platí.


4. Zipsovanie vozidiel...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:58