StoryEditor

Východoeurópania si berú úvery vo frankoch

27.03.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Kým pred rokmi si brali úvery vo švajčiarskych frankoch z cudzincov takmer výlučne Rakúšania z rakúsko-švajčiarskeho pohraničia, v ostatnom období sa k nim pridali aj Maďari, Poliaci a Gréci. Doteraz si Európania zobrali úvery v hodnote 363 miliárd frankov predovšetkým na nehnuteľnosti. Zatiaľ čo v Rakúsku majú domácnosti vyše 30 percent úverov vo frankoch, v Maďarsku podiel úverov v zahraničných menách dosiahol už okolo 60 percent. V porovnaní s rokom 1999 táto suma vzrástla o viac ako 100 percent. Pritom hodnota úverov v zahraničí vo frankoch je viac ako deväťnásobne vyššia, než hodnota bankoviek centrálnej banky v obehu. Suma úverov v cudzine vo frankoch predstavuje 75 percent minuloročného hrubého domáceho produktu krajiny helvétskeho kríža. Dôvodom záujmu mnohých finančných žonglérov je, že úroky Národnej banky Švajčiarska (NBŠ) sú nízke.
Špekulanti si berú úvery v menách nízko úročených a vkladajú ich do silnejšie úročených produktov v iných menách. Najobľúbenejšími menami sú okrem frankov aj nízko úročené jeny. Ale ak náhle dôjde k zmene kurzov, môže sa snaha o vysoký zisk zmeniť na katastrofu a za určitých okolností môže pocítiť dôsledky tohto hazardu celý finančný svet. NBŠ by mohla oslabiť podnikanie veľkošpekulantov s frankami zvýšením základnej úrokovej sadzby.
Pri inflácii švajčiarskych spotrebiteľských cien, ktorá je nízko nad nulou, sa tento nástroj prakticky nedá použiť. Ak výmenná hodnota franku začne stúpať, hypotéky v nich rýchlo zdražejú. Niektorí dlžníci sa zrejme dostanú do situácie, že nebudú vládať splácať svoje záväzky. Ekonóm banky Credit Suisse Sven Schubert poukazuje s uspokojením na to, že rast vo východnej Európe je už fakticky samonosný a výpadkom určitej časti úverov sa nemôže zastaviť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:01