Starosta obce Oravský Biely Potok Ján Kaššák ukazuje lokalitu, kde sa robili pozemkové úpravy.Archív HN
StoryEditor

Obce čakajú na pozemkové úpravy. Úrad o nich ešte definitívne nerozhodol

23.01.2019, 14:24
O pozemkových úpravách, v rámci ktorých sa má sceľovať pôda v ďalších 168 katastrálnych územiach, rozhoduje Rada Úradu pre verejné obstarávanie. Voči rozhodnutiu úradu bolo totiž podané odvolanie. Predseda úradu Miroslav Hlivák vyvrátil tak informácie, podľa ktorých úrad pozemkové úpravy zastavil.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák sa dnes telefonicky rozprával s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Sýkorom o verejnej súťaži Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na poskytnutie služby na predmet „Vypracovanie a vykonanie projektov pozemkových úprav v regiónoch Slovenskej republiky“.

„Všímam si, že o decembrovom rozhodnutí úradu sa šíria nepravdivé informácie. Verejnosti sú podsúvané tak, že na úrad sa valí kritika bez poznania právnej podstaty rozhodnutia úradu. A to je kľúčové na vytvorenie si názoru. Úrad v danej fáze ešte nemôže ozrejmiť svoje rozhodnutie, keďže voči nemu bolo podané odvolanie a o celej veci rozhodne Rada úradu. S pánom Sýkorom máme vo verejnom záujme veľmi operatívnu spoluprácu. Keďže táto súťaž je predmetom záujmu samosprávy, pána Sýkoru som ubezpečil, že úrad koná striktne podľa zákona a v čase, keď bude právoplatne rozhodnuté ozrejmí svoje právne závery,“ objasnil Hlivák.

Michal Sýkora si chcel priamo u predsedu úradu Hliváka objasniť, či úrad skutočne v prvom stupni nariadil súťaž zrušiť. Pripomenul, že verejná súťaž sa dotýka 168 katastrálnych území, čo predstavuje okolo päť percent nášho územia. Predseda ZMOS-u tiež pripomenul, že projekty pozemkových úprav sa doteraz realizovali na okolo 12 percent rozlohy Slovenska.

„Od roku 2009 neboli zadané žiadne projekty komplexných pozemkových úprav, čo do značnej miery ovplyvňuje rozvoj obcí, investičné akcie, výber miestnych daní, poľnohospodársku činnosť, regionálne rozdiely a možnosť realizovať environmentálne opatrenia s cieľom zvýšenia ekologickej stability územia a zadržiavaním vody v krajine,“ vraví Sýkora. Hlivák ho podľa jeho slov ubezpečil, že úrad dodržiava zákon a ten presne vymedzuje, aký je zákonný postup verejného obstarávateľa, ktorý za verejné obstarávania nesie zodpovednosť. „Počkáme na právoplatné uzavretie danej veci a následne budeme komunikovať aj s inými orgánmi, ako ministerstvo pôdohospodárstva,“ vysvetľuje Sýkora.

01 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 02 - Modified: 2024-04-04 11:09:34 - Feat.: - Title: ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky 03 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny 04 - Modified: 2024-04-02 07:32:57 - Feat.: - Title: Detské pohotovosti sa rušia aj v takých mestách, kde nastane problém 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:20