StoryEditor

Všetky skupiny fondov v strate

07.03.2006, 23:00

Všetky kategórie otvorených podielových fondov zaznamenali v minulom týždni záporné prírastky. Koruna sa posilňovala na historické rekordy a uberala na výkonnosti všetkým druhom fondov denominovaných v cudzej mene. Prekvapujúci verdikt Národnej banky Slovenska, ktorá zvýšila sadzbu o pol percenta, zase poslal dole domáce korunové a dlhopisové fondy. Keď k týmto faktorom prispel aj negatívny vývoj na najväčších akciových globálnych trhoch, s najmenšími stratami nakoniec skončili slovenské peňažné korunové fondy.

Svetové akciové trhy stagnovali
Svetové akciové trhy zaznamenali v priebehu uplynulého týždňa prevažne pokles, keď relatívne pozitívne dáta z americkej ekonomiky zvýšili obavy z ďalšieho zvyšovania základných úrokových sadzieb zo strany amerického Fedu v snahe pribrzdiť možné inflačné tlaky. "Pokles zaznamenali aj európske akcie, keď aj ECB naznačila, že bude pravdepodobne pokračovať vo zvyšovaní kľúčových sadzieb, čo v podstate zredukovalo výhľady na rast ziskov európskych korporácií," myslí si portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. "Silná volatilita japonského akciového trhu pokračuje. Dobrú náladu investorov však tentoraz vystriedal pesimizmus. K pretrvávajúcim obavám z budúceho sprísňovania menovej politiky sa počas týždňa pridružil aj slabnúci dopyt po japonskom exporte v Spojených štátoch. Japonské akciové fondy sa tak stali s priemernou stratou 2,25 % (v jenoch) najväčším prepadákom týždňa," komentoval situáciu na japonskej burze Miroslav Čamek z Across Investment Services.

Dlhopisové trhy
Americké dlhopisy zaznamenali v minulom týždni poklesy cien, pričom dlhý koniec výnosovej krivky zaznamenal nárast približne o 10 bodov. K prepadu cien dlhopisov prispel najmä nárast očakávaní investorov v súvislosti s pokračujúcim sa zvyšovaním sadzieb zo strany americkej centrálnej banky po zverejnení lepších ako očakávaných indexov ekonomickej aktivity. Podľa Martina Gregora z Tatra Asset Managementu bude v nadchádzajúcom období vývoj na americkom dlhopisovom trhu pod vplyvom vyhlásení predstaviteľov centrálnej banky, ktorej zasadnutie na konci mesiaca, a najmä následný komentár, môžu naznačiť, či sa cyklus zvyšovania sadzieb už blíži ku koncu. "Silnejšia spotrebiteľská a podnikateľská dôvera v eurozóne naznačila, že ECB môže pokračovať vo zvyšovaní úrokov, hoci jadrová inflácia klesla. Európska výnosová krivka sa posunula opäť vyššie o 5 až 15 bázických bodov po celej dĺžke, najviac pri splatnostiach od 3 do 8 rokov," uviedol na margo poklesu európskych dlhopisov Vladimír Ravinger z ČSOB AM.

Stredoeurópske akciové trhy
Región, ktorý v posledných dvoch rokoch investorov uspokojoval svojimi výsledkami, si v minulom týždni pripísal najväčšie straty. "Stredoeurópsky akciový trh sa v minulom týždni výrazne znehodnotil, keď sa prispôsobil negatívnemu vplyvu svojich západných susedov. Investori pristúpili k masívnym výpredajom pod vplyvom očakávaného zvýšenia základnej úrokovej sadzby Európskou centrálnou bankou," uviedla portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Región teda skončil hlboko v mínuse a stredoeurópske akciové fondy skončili so stratou 1,7 percenta.

Korunové fondy
Hlavným dôvodom nečakane vysokého zvýšenia úrokových sadzieb boli obavy z vyššej inflácie, pričom ako argument zavážil aj neočakávane silný rast HDP za štvrtý kvartál 2005. Koruna sa vďaka zvýšeným sadzbám posilnila na rekordnú úroveň 36,925 SKK/EUR, ale nakoniec ukončila týždeň na úrovni 37,15 koruny za euro. Pod pokles slovenského dlhopisového trhu sa v uplynulom týždni podľa Antoničovej podpísalo niekoľko faktorov. Kľúčovým bolo zvýšenie základnej úrokovej sadzby slovenskou centrálnou bankou, pričom kladný posun sadzieb Európskej centrálnej banky zohral taktiež značnú úlohu. Ceny dlhopisov preto klesli a výnosy do splatnosti, naopak, vzrástli v priemere o desať bázických bodov. Vo svojej niekoľkomesačnej slabej výkonnosti preto pokračovali korunové dlhopisové fondy, ktoré stratili 0,2 percenta. Do miernej straty sa dostali aj peňažné korunové fondy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. máj 2024 04:34