StoryEditor

Zmluvu môžete zrušiť len písomne

29.01.2019, 23:00
Aj keď sa nevyžaduje v každom prípade, aby boli zmluvy v písomnej forme, pre prípad budúcich problémov je dobré si ich písomne ošetriť. Vyhnete sa tak zbytočným problémom pri dedičskom konaní a na katastri.

1. Písomná dohoda
Pri prevode nehnuteľností musí mať zmluva písomnú formu a takto zriadené predkupné právo musí byť vložené do katastra nehnuteľností. Ostatné dohody môžu byť ústne.

2. Zrušenie predkupného práva
V prvom prípade napríklad bývalý vlastník nezaplatí v určenej lehote za vec kúpnu cenu. V druhom prípade zanikne predkupné právo, ak sa zmluvné strany nedohodli na cene a kupec nie je schopný zaplatiť cenu ponúknutú iným záujemcom, alebo si vec kúpiť nemôže, respektíve nedokáže splniť podmienky ponúknuté popri cene a iné podmienky ani nie je možné vyrovnať odhadnou cenou.

Rada advokáta Martina Tábyho:
Predkupné právo môže aj zaniknúť, ak sa obidve strany dohodnú o zmene obsahu záväzku. Svoje práva a povinnosti v pôvodnej zmluve upravia odlišne a úprava sa môže týkať aj vypustenia predkupného práva. Tento spôsob je možné využiť pri zmluvnom aj pri zákonnom predkupnom práve, ak by to zákon pripúšťal. Ak bol pôvodný záväzok v písomnej forme, zákon vyžaduje písomnú formu aj pri tejto dohode.

Predkupné právo zanikne aj v prípade, ak kupujúci vec ponúkne na predaj predávajúcemu a ten ju odmietne, teda svoje právo nevyužije.

Predkupné právo zaniká smrťou kupujúceho. Nezaniká však predkupné právo viažuce sa na predmet zmluvy, napríklad auto. Dedičia kupujúceho majú v tomto prípade rovnakú povinnosť ponúknuť vec na predaj za rovnakých zmluvných podmienok pôvodnému predávajúcemu, ak sa rozhodnú vec previesť.

Po smrti pôvodného predávajúceho predkupné právo neprechádza na jeho dedičov, čo je rozdiel oproti prechodu na dedičov kupujúceho v prípade jeho smrti.

Upozornenie advokáta Lukáša Michálika: V prípade zániku predkupného práva zaniká i povinnosť osoby ponúknuť predmet predkupného práva na prednostný predaj a súčasne zaniká i právo oprávnenej osoby na takúto prednostnú ponuku na predaj.


Vzor zmluvy o uzatvorení budúcej kúpnej zmluvy

ZMLUVA O UZAVRETÍ BUDÚCEJ KÚPNEJ ZMLUVY
uzatvorená podľa § 50a, § 588 a nasl.
Občianskeho zákonníka (zákona č. 40/1964 Zb.)

Zmluvné strany:...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory 04 - Modified: 2024-03-01 16:18:39 - Feat.: - Title: Odborníčka o premlčaní: Aj v nových učebniciach kriminalistiky sú mýty, že obete si znásilnenia vymýšľajú 05 - Modified: 2024-01-03 21:54:33 - Feat.: - Title: Argentínsky súd zastavil reformu pracovného práva prezidenta Mileia, obmedzuje štrajky a uľahčuje prepúšťanie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:36