Výstavba rodinného domu je finančne veľmi náročná. Počas jej realizácie sa môžu vyskytnúť mnohé komplikácie, ktoré ju dokážu značne predražiť od rôznych povolení na zmeny projektu cez riešenie havarijných situácií pri stavbe až po samotnú kolaudáciu, kde je pri nepresnostiach niektorých parametrov potrebné urobiť dodatočné úpravy na konečné schválenie nehnuteľnosti. Všetky tieto veci stoja peniaze, ktoré je nutné mať v rezerve pre prípad akejkoľvek potreby. Výška samotnej rezervy závisí od koncovej ceny domu, náročnosti výstavby aj celého finančného vankúša, ktorý máte k dispozícii na realizáciu projektu. O konkrétnej sume je vždy vhodné poradiť sa najprv s odborníkmi, napríklad s architektom alebo stavbyvedúcim, ktorý projekt pozná do detailov a vie, aké problémy sa môžu vyskytnúť.Pixabay
StoryEditor

Dnes priznajte daň z nehnuteľností

30.01.2019, 23:00
Už len deň zostáva na vyplnenie daňového priznania k dani z nehnuteľností. S nehnuteľnosťami je spojený aj inštitút predkupného práva, ktoré vám dáva možnosť dojednať v kúpnej zmluve, že ak kupec vášho domu ho bude chcieť v budúcnosti predať, najprv ho ponúkne vám. Čiže vyhradzujete si právo na prednostnú kúpu.

Odpovedá Iveta z kancelárie primátora hl. mesta Bratislavy


1. Povinnosť vlastníka
Kto podáva do 31. januára daňové priznanie z nehnuteľností?
Všetci, ktorí sa v priebehu minulého roka stali vlastníkmi, správcami, nájomcami alebo užívateľmi nehnuteľnosti, alebo došlo k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, alebo zaniklo vlastníctvo, správa, nájom alebo užívanie nehnuteľnosti.

2. Forma podania
Na akých tlačivách daňovníci podávajú daňové priznania, môžu ich podať aj elektronicky?
Priznanie sa podáva na tlačivách, ktorého vzor vydalo Ministerstvo financií SR: https://finance.gov.sk/sk/dane-cla-uctovnictvo/priame-dane/miestne-dane-poplatky/vzory-tlaciv/editovatelne-tlacivo-priznania-k-miestnym-daniam-platne-od-1-1-2015/. Priznanie je možné podať aj elektronicky. Stačí mať elektronický občiansky preukaz a službu je možné vybaviť na portáli www.esluzbyba.sk.


Odpovedá Lukáš Michálik, partner právnej kancelárie Hamala – Kluch – Víglaský Michálik

3. Právo ponuky
Sused chce, aby som mu prednostne predal pozemok, ak ho raz budem predávať. Tvrdil, že má na neho predkupné právo. Čo to v mojom prípade znamená?
Predkupné právo, inštitút dôverne známy už z čias rímskeho práva, možno dnes zjednodušene definovať ako právo oprávneného subjektu, aby mu bol určitý predmet vlastníckeho práva povinným subjektom ponúknutý na predaj ešte predtým, ako bude predaný akémukoľvek tretiemu subjektu. S právom oprávneného subjektu koreluje povinnosť povinného subjektu mu predmet vlastníckeho práva včas a riadne ponúknuť na predaj, tak aby mal oprávnený subjekt možnosť predmet vlastníckeho práva prednostne nadobudnúť za porovnateľných podmienok ako tretí subjekt, ktorému má byť predmet vlastníctva predaný.

4. Delenie predkupného práva
Ako si možno ošetriť predkupné právo?
Predkupné právo dnes možno kategorizovať a deliť podľa viacerých kritérií. Azda najjednoduchším kategorizačným kritériom je spôsob vzniku predkupného práva, podľa ktorého sa predkupné právo delí na zmluvné predkupné právo a zákonné predkupné právo. Zatiaľ čo zmluvné predkupné právo vzniká na základe zmluvy, a teda vyžaduje určitý stupeň aktivity zúčastnených strán, zákonné zmluvné právo vzniká plne automaticky na základe výslovného ustanovenia z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:52