StoryEditor

V účtovaní dodržujte nové pravidlá

Kúpili či predali ste bitcoiny? Poznáte nové postupy okolo daňových výdavkov? Aj takéto veci sú zahrnuté do zmien v zákonoch o účtovníctve a DPH. Odborníci vysvetľujú, ako sa novinky premietnu do praxe.

Odpovedá Miroslava Kvočáková, vedúca účtovníctva v spoločnosti Tpa Tax

1. Opatrenia v účtovaní
Koncom minulého roka začali platiť nové opatrenia v účtovaní. Ktorých oblastí sa týkajú najviac?
Od 1. novembra 2018 sa v zákone spresnilo, ako postupovať pri ocenení a účtovaní virtuálnych mien. Uvedená novinka sa týka všetkých subjektov, ktoré nejakým spôsobom nadobudnú virtuálnu menu, či už narábajú s jednoduchým alebo podvojným účtovníctvom. Podnikateľov využívajúcich jednoduché účtovníctvo sa však od 1. januára 2019 dotklo aj niekoľko ďalších zmien.

2. Krátkodobý majetok
Od januára sa zmeny vari najviac dotkli kryptomien. Aké sú nové postupy?
V podvojnom účtovníctve virtuálnu menu považujeme za krátkodobý finančný majetok. Virtuálna mena, služba a majetok získané výmenou za virtuálnu menu sa oceňujú ku dňu nadobudnutia reálnou hodnotou. Reálnu hodnotu virtuálnej meny na tieto účely predstavuje trhová cena - tá sa zisťuje spôsobom, ktorý určí firma zo zvoleného verejného trhu s virtuálnou menou. Na ocenenie úbytku virtuálnej meny sa použije spôsob ocenenia aritmetickým priemerom alebo takzvanou metódou „first in first out“. Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa virtuálna mena na reálnu hodnotu nepreceňuje.


3. Jednoduché účtovníctvo
Pre podnikateľov, ktorí využívajú jednoduché účtovníctvo, nastalo ešte v minulom roku viacero zmien. Čo to v praxi znamená?
V jednoduchom účtovníctve došlo okrem účtovania virtuálnych mien k zmenám aj v mnohých ďalších oblastiach. Nové postupy sa musia uplatňovať napríklad v doplnení výdavkov, ktoré sa účtujú ako ostatné výdavky, ďalej v účtovaní peňažných prostriedkov poskytnutých záložcovi, ale napríklad aj v oddelenom účtovaní príjmov a výdavkov vo firme, ktorá poskytuje sociálnu službu.

4. Ďalšie úpravy
V ktorých ďalších účtovných dokladoch sa budú uplatňovať nové opatrenia okrem virtuálnych mien či výdavkov?
Zmeny sa dotknú aj účtovania v knihe dlhodobého majetku, v knihe účet v banke a v pokladničnej knihe, ďalej sa dotknú účtovania sociálneho fondu, výdavkov spojených s vlastným chovom zvierat, dotknú sa aj zľavy z ceny poskytnutej k uhradeným zásobám a účtovania vzájomného zápočtu pohľadávok. Taktiež sem patrí účtovanie pohľadávok u záložného veriteľa, účtovanie použitia dotácie a sponzorského, účtovanie o dani z pridanej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:54