StoryEditor

Poisťovne bojujú o výhody pre životné poistenie

07.11.2006, 23:00
Poisťovne chcú bojovať za zachovanie možnosti, aby si zamestnávatelia mohli odrátať až šesť percent z nákladov na mzdy zamestnancov, ak prispievajú na životnú poistku alebo sporenie svojich pracovníkov.

Poisťovne chcú bojovať za zachovanie možnosti, aby si zamestnávatelia mohli odrátať až šesť percent z nákladov na mzdy zamestnancov, ak prispievajú na životnú poistku alebo sporenie svojich pracovníkov. Podľa pripravenej novely zákona o dani z príjmu by od januára budúceho roka nárok na daňovú úľavu mali len tí zamestnávatelia, ktorí svojim zamestnancom prispievajú na doplnkové dôchodkové sporenie. "Považujeme to za krok späť, pretože 6-percentné príspevky platia od tohto roku pre celý tretí pilier dôchodkového systému," hovorí prezident Slovenskej asociácie poisťovní (SAP) Roman Holček. Asociácia navrhuje, aby systém výhod zostal zachovaný. Kompromisné riešenie vidí v tom, že zamestnávatelia prispievajúci na životné poistenie a účelové sporenie by si mohli odrátať aspoň tri percentá namiesto doterajších šesť.
Nesystémový krok
Podľa Holčeka je návrh na zrušenie zvýhodnenia len pre časť finančného trhu nesystémový a politicky podfarbený a môže vniesť nestabilitu do dôchodkového zabezpečenia občanov. Dôležité je to, že vplyv na štátny rozpočet je nulový. "Na strane zamestnávateľa sa síce znižujú odvody do štátneho rozpočtu, avšak na strane zamestnanca dochádza k zdaneniu príjmov," vysvetľuje Holčík. V pôvodnom návrhu novely ministerstvo financií chcelo zrušiť všetky výhody v treťom pilieri dôchodkového systému. Nakoniec zostala možnosť v prípade životného poistenia odpočítať si 12- tisíc korún z daňového základu dane z príjmu fyzických osôb a možnosť pre zamestnávateľa odpočítať si šesť percent zo mzdy zamestnanca, ak poskytuje príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie. "Chápem, že SAP chce v parlamente presadiť, aby v zákone o dani z príjmu neboli životné poisťovne znevýhodnené. Ministerstvo financií nechcelo nikoho zvýhodniť, však po slepom lobingu niektorých skupín nastala takáto situácia," hovorí poradca ministra financií Richard Sulík.
Poisťovne sa obrátia na poslancov
Keďže o návrhu zákona sa už rokuje v parlamentných laviciach, asociácia chce osloviť práve výbor pre rozpočet, financie a menu, ktorý má túto novelu na starosti. Ak by tento gesčný výbor odporučil plénu schváliť novelu so zmenou navrhnutou SAP, je pravdepodobné, že by ju poslanci schválili. "Dúfame, že tento návrh bude akceptovateľný, pretože je v prospech občanov, nemá negatívny dosah na štátny rozpočet a prináša výhody v rámci tretieho piliera pre všetkých," hovorí Holček. Po prerokovaní vo výboroch sa novelou zákona bude plénum Národnej rady zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 5. decembra.
Podpora životného poistenia sa rozbieha
Pôvodný systém doplnkového dôchodkového sporenia takmer 10 rokov požíval výhody, keď príspevky zo strany zamestnávateľa boli daňovo odpočítateľné až do výšky 24-tisíc korún. Zamestnanecké výhody v oblasti životného poistenia sa tento rok uplatnili prvýkrát. Podľa generálneho tajomníka SAP Vladimíra Rančíka záujem zamestnávateľov o túto formu benefitov začína rásť. V súvislosti s príspevkami na životné poistenie asociácia zaznamenala niekoľko stovák zmlúv so zamestnávateľmi. "V súčasnosti majú poisťovne pripravené desiatky zmlúv na životné poistenie so zamestnávateľmi, avšak mnohí z nich čakajú, kým sa situácia okolo novely zákona o dani z príjmu vyrieši," dopĺňa Rančík. V decembri sa ukáže, či zamestnávatelia budú mať úľavu, ak ako zamestnanecký benefit poskytnú príspevok na životné poistenie alebo účelové sporenie zamestnanca.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:57