StoryEditor

Sadzby klesli. Symbolicky

28.03.2007, 00:00

To, na čom sa nevedeli bankoví analytici v posledných dňoch zhodnúť, Národná banka Slovenska (NBS) dnes vyriešila. Základnú úrokovú sadzbu, od ktorej sa odvíjajú aj komerčné úroky, znížila o 0,25 percentuálneho bodu. Podľa niektorých analytikov išlo o symbolický krok, za ktorým bude nasledovať ďalšie znižovanie. Naposledy centrálna banka krátila sadzby o jedno percento v marci 2005. Príčinou bolo zhodnocovanie našej meny.

Trh bez zhody
Pred zasadnutím Bankovej rady NBS trhy neponúkli jednotnú predpoveď. Odhady sa pohybovali od ponechania sadzby až po 0,5-percentné zníženie. Silným faktorom na pokles sadzieb bolo podľa centrálnej banky to, že "v inflácii neboli identifikované žiadne ďalšie prorastové riziká, nakoľko vývoj ekonomiky bol v súlade s očakávaniami NBS a zároveň bol tvorený rastom jej potenciálu. Tým teda nepredstavuje zdroj vzniku dopytových inflačných tlakov". Okrem toho, podľa slov viceguvernéra Martina Barta, štruktúra hrubého domáceho produktu a produktivity práce dáva priestor na znižovanie sadzieb.
Štvrť bodu nestačí
Kurz koruny reagoval na sadzby posilnením, hoci ich zníženie robí menu menej atraktívnou. "Investori sa báli dramatickejšieho zníženia. Špekulanti začali korunu opäť nakupovať, pretože NBS nebola dosť agresívna. Takéto malé zníženie je ako ísť na medveďa s palicou," komentoval situáciu Vladimír Pikora zo spoločnosti Next Finance.
Podľa analytičky Silvie Čechovičovej z ČSOB išlo o "symbolické" zníženie, za ktorým môže nasledovať ďalšie v druhom a treťom štvrťroku. "Zahraniční hráči budú pravdepodobne naďalej špekulovať na posilnenie koruny, aj keď kombinácia použitých nástrojov zo strany NBS pomôže túto jednosmerku dočasne zahatať," upozorňuje analytička ING Bank Lucia Štekláčová. Zároveň pripomína májové a júnové vyplácanie dividend, ktoré bude stáť proti korune, pričom v jej prospech majú v tom istom čase hrať pozitívne makroekonomické údaje.

Boj aj na peňažnom trhu
Podľa Čechovičovej za znížením sadzieb sa skrýva i snaha centrálnej banky ukázať, že môže proti príliš silnej korune zasiahnuť
i cez nižšie sadzby. Preto znížila jednodňovú sterilizačnú sadzbu až o 0,75 bodu na 2,5 percenta. Je to sadzba, za ktorú si banky ukladajú peniaze v NBS, ak ich centrálna banka odmietne uložiť v dvojtýždňovom repo tendri. "NBS si chce uľahčiť manažovanie likvidity v bankovom sektore. Otázkou zostáva, či je tento nástroj účinný smerom k stabilizácii situácie na devízovom trhu, keďže špekulácie už v podstate nie sú motivované úrokovým diferenciálom," upozorňuje Štekláčová.
Minulý týždeň centrálna banka bojovala proti silnej korune aj na peňažnom trhu, keď ponechávala komerčným bankám vysoký stav peňazí. Tým klesali krátkodobé sadzby. Pred týždňom neakceptovala nič a vo včerajšom repo tendri niečo vyše polovice z ponúkaných 342 miliárd korún. Odhadovaný prebytok peňazí medzi bankami dosahuje 170 miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 17:12