StoryEditor

Výšku cien v biznise treba riadne odôvodniť

12.02.2019, 23:00
Ak pri podnikaní narábate s tovarom alebo so službami v rámci vzťahov s inou firmou, pozor na transferovú dokumentáciu. Ako postupovať, aby ste sa vo svojom biznise „nekopli“ pri neprimeraných cenách, radí Marek Šimo, vedúci kontrolingového oddelenia spoločnosti Arisan.

Manžel je konateľom v jednej firme a jeho manželka v druhej. Tieto firmy spoločne obchodujú a majú medzi sebou viacero transakcií. Jednou z nich je fakturovaný nájom kancelárie s výmerou 20 štvorcových metrov v Kežmarku za neuveriteľných 4 500 eur na mesiac. Pri pohľade na veľkosť kancelárie a na iné charakteristiky je však jasné, že takáto cena nie je v súlade s trhovými cenami, ale je umelo zvýšená. „Trčí“ z nej, že tu ide pravdepodobne o presun nákladov z jednej firmy do druhej. Čo to znamená z pohľadu transferového oceňovania? To, že takéto nastavenie ceny môže daniar kvalifikovať ako zámer a nemusí tieto náklady uznať.

Prepojenie firiem
Transferové oceňovanie má zabrániť takým transakciám, ktoré by pomáhali podnikateľom vyhýbať sa daniam. Ak medzi sebou obchodujú závislé osoby, aj tie musia dodržiavať pravidlá primeraných cien. Znamená to, že transakcie so závislými osobami majú byť ocenené trhovou cenou, ktorá by bola dohodnutá za porovnateľných podmienok aj medzi nezávislými osobami.


K najčastejším typom prepojení závislých osôb patria dvaja živnostníci v príbuzenskom vzťahu, spoločnosti s rovnakými spoločníkmi alebo akcionármi, podniky s rovnakým konateľom alebo dcérske firmy jednej materskej spoločnosti.

Trhové ceny
Okrem toho, že v popísanom podnikaní majú platiť trhové ceny, máte ako podnikateľ ešte jednu dôležitú povinnosť. O kontrolovaných obchodoch medzi závislými osobami musíte viesť „papiere“. Tie musia obsahovať konkrétne vykonané transakcie, spôsob tvorby ceny, prípadne aj porovnanie ceny s inými nezávislými transakciami.


Existujú tri základné typy dokumentácie, a to skrátená, základná a úplná. Každá sa vzťahuje na iného daňovníka podľa rôznych kritérií. Závisí to od kategorizácie firmy, od sumy transakcií so závislými osobami či transakcií s daňovníkmi z nezmluvného štátu. Štandardne si musíte zodpovedať základné otázky k správnemu zatriedeniu, aby ste vedeli, aký typ dokumentácie sa na vás vzťahuje. Potom podľa jej typu predložíte ďalšie dokumenty a vysvetlenia, napríklad opis celosvetovej organiza...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:09