StoryEditor

Americké akciové indexy bez zmien

Americké akciové indexy minulý skrátený týždeň uzatvorili na úrovniach z predminulého týždňa. Investorov naďalej znepokojuje pokračujúce zvyšovanie sadzieb v USA, pričom inflačné tlaky v ekonomike -- najmä na strane cien nerastných vstupov -- pokračujú v rastoch.
Index Dow Jones Industrial Average minulý týždeň stratil 0,5 percenta, keď uzavrel v piatok na úrovni 11 061 bodov. Akciový index NASADQ Composite sa posilnil o 0,1 a akciový index Standard and Poor´s 500 podobne o 0,1 percenta.
Najväčšia tabaková spoločnosť na svete Altria Group v utorok potvrdila svoju projekciu zisku na celý rok 2006 a uviedla, že pri tabakových operáciách Philip Morris International stále predpokladá až 5-percentný rast. Vlastník káblovej siete MTV, spoločnosť Viacom, reportoval, že okrem výsledkov hospodárenia televíznej siete CBS zaznamenal pokles štvrťročného zisku za štvrtý kvartál v dôsledku nákladov spojených s januárovým vyčlenením tejto televíznej siete. Americký prevádzkovateľ maloobchodu so spodnou bielizňou, spoločnosť Limited Brands, zase hlásil 36-percentný nárast zisku za štvrtý kvartál vďaka silným predajom v obchodoch Victoria´s Secret a zlepšeniu hospodárenia značky Express.
Európsky región sa v minulom týždni paradoxne posilnil. Nemecký index DAX vzrástol za týždeň o 1,3 percenta, francúzsky index CAC o 1,4 percenta. V európskom hospodárskom priestore holandský pivovarnícky koncern Heineken vykázal prepad prevádzkového zisku za rok 2005 o 6,3 percenta na 1,283 miliardy eur v dôsledku zvyšujúcich sa nákladov na marketing. Európska únia tiež pohrozila zablokovaním prevzatia rakúskeho štvrtého najväčšieho mobilného operátora spoločnosťou Deutsche Telekom za 1,3 mld. eur, pretože kúpa by mohla viesť k vyšším cenám.
V tichomorskej oblasti japonská ekonomika rástla, čo v závere týždňa povzbudilo aj akcie japonských firiem. Juhokórejská spoločnosť Samsung, najväčší svetový výrobca pamäťových čipov, ohlásila, že v roku chce 2006 investovať 617,6 miliardy kórejských wonov do výskumu v oblasti DRAM a flash-pamäťových čipov a do výroby plochých LCD obrazoviek. Japonský index NIKKEI 225 sa napriek stagnácii v USA počas minulého týždňa posilnil o 2,4 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:35