StoryEditor

Skončili ste biznis? Toto vás čaká

25.02.2019, 08:56
Pozor, aj pri zrušenej či prerušenej živnosti sa nevyhnete dani. Čo nesmiete vynechať v priznaní? Pozrite si prehľad najčastejších chýb aj vzorovo vyplnené tlačivo.

Ak chcete prevádzkovanie živnosti pozastaviť alebo ho rovno úplne stopnúť, vyžaduje si to oznámenie na živnostenský úrad. Je na to osobitné tlačivo, ktoré si vyzdvihnete na živnostenských odboroch okresných úradov alebo na webe ministerstva vnútra. So živnostenským úradom však možno komunikovať aj elektronicky.
Ako na to? Musíte sa zaregistrovať na portáli slovensko.sk, potrebný je aj kvalifikovaný elektronický podpis (KEP). Vyplníte elektronický formulár a podpíšete ho zaručeným elektronickým podpisom. Ďalej naskenujete prílohy k návrhu vo formáte PDF, TIFF alebo RTF podpísané zaručeným elektronickým podpisom, ak sa tak vyžaduje. Živnosť môžete pozastaviť aspoň na pol roka a maximálne na tri. Vaše oprávnenie sa znovu obnoví po uplynutí doby, ktorú ste si určili, alebo dňom, ktorý ste uviedli v oznámení o zmene doby pozastavenia prevádzkovania živnosti. O ukončenie pozastavenej živnosti sa už nežiada. O práve pokračovať v živnosti vám úrad nevydáva žiadne osobitné rozhodnutie.

Ak ste si už pozastavili alebo zrušili živnosť, ako teraz podať priznanie – elektronicky, či stačí papierovo? Je fakt, že živnostníci sú vo všeobecnosti podnikatelia, ktorí musia s Finančnou správou komunikovať elektronicky. Pozor však! Neplatí to pre tých, ktorí svoje podnikanie ukončili. V tej chvíli totiž prestávate byť podnikateľom, preto priznanie môžete podať aj papierovo. Týka sa vás formulár daňového priznania typu B. Ak ho vyplníte v papierovej podobe, môžete ho zaslať aj poštou.

Iná situácia je vtedy, ak máte iba prerušenú živnosť. V takomto prípade musíte svoje daňové priznanie predsa len podať elektronicky. Pri papierovom podaní priznania by sa na vás prihliadalo, ako keby ste žiadne priznanie nepodali.
Ak po ukončení živnosti podávate priznanie v papierovej podobe, nemali by ste zabudnúť podpísať ho na dvoch miestach (riadok 143, na strane č. 13 a úplne dolu v prílohe č. 3). Ak sa rozhodnete darovať dve percentá dane, priznanie podpisuje ešte aj na treťom mieste (na strane č. 12 úplne hore).

Detaily pozastavovania a ukončenia živnosti, ako aj vzorový príklad daňového priznania typu B nájdete v pondelkových HN.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 05 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:56