Crowdfunding pomocou online platforiem spája záujemcov o financovanie s rozsiahlejšou komunitou investorov.Dreamstime
StoryEditor

Investície vhodné nielen pre biznis

25.02.2019, 23:00
Hľadať investora je pre firmy ťažké. Najmä ak padla voľba na predaj či kúpu podielu výmenou za kapitál. Chce to náročnú spoluprácu odborníkov z viacerých oblastí. Aj preto boli investície do firiem dosiaľ viac-menej doménou veľkých investorov. Dnes sa to mení.

Crowdfunding alebo kolektívne financovanie je inovatívny spôsob, ako získať peniaze na projekty v rámci podnikateľských či neziskových aktivít. V Európe tento spôsob financovania firiem rýchlo rastie.
Od tradičných spôsobov sa líši najmä počtom finančných zdrojov. Kým pri tradičnom financovaní sa čerpajú peniaze z jedného alebo viacerých zdrojov, crowdfunding pomocou online platforiem spája záujemcov o financovanie s rozsiahlejšou komunitou investorov. Umožňuje realizátorom projektov získať potrebné prostriedky vo forme menších príspevkov od väčšieho množstva jednotlivcov.

Alternatívna forma
Získať financie na rozbeh a rozvoj firmy nie je jednoduchou úlohou. Najmä ak sa vyčerpajú vlastné zdroje a bankové úvery sú nedosiahnuteľné. Podnikateľ má v podstate dve možnosti. Dlhové financovanie alebo financovanie vlastným kapitálom. Inak povedané, môže sa pokúsiť získať externé zdroje od podnikateľských anjelov, čo je súkromný investor, alebo zo špecializovaných fondov vo forme úveru či kapitálu so vstupom do firmy.


Výhodou crowdfundingu je, že je prístupný takmer každému. Často ho vyhľadávajú aj startupy a rastúce podniky. Je síce finančnou inováciou, no často pomáha aj inováciám a rizikovým projektom. Nejde však len o alternatívnu formu získania peňazí. Veľký potenciál crowdfundingu sa skrýva práve za možnosťou budovať online k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:50