StoryEditor

Český akciový trh si polepšuje

15.08.2005, 00:00
Akcie obchodované na pražskej burze v ostatných dňoch spĺňajú očakávania asi každého investora. V minulom týždni rástli takmer všetky najdôležitejšie české tituly, čo sa prejavilo na výsledkoch indexov, ktoré vytvorili nové historické maximá.

Akcie obchodované na pražskej burze v ostatných dňoch spĺňajú očakávania asi každého investora. V minulom týždni rástli takmer všetky najdôležitejšie české tituly, čo sa prejavilo na výsledkoch indexov, ktoré vytvorili nové historické maximá.
Index PX 50 zvýšil maximum vo štvrtok na 1 288 bodov a užší PX-D prelomil hranicu 3 200 bodov a vo štvrtok uzatváral na 3 209 bodov. V piatok sa oba indexy pohybovali pri týchto úrovniach. O rast k maximám sa okrem Českých energetických závodov (ČEZ) a Erste Bank, dvoch spoločností s najväčšou, asi 20-percentnou váhou v indexe, postaral aj Unipetrol.
Došlo k nemu pri pozvoľnom obchodovaní, ktorého celotýždenný objem zaostal za celoročným priemerom. Dôvodom je okrem letnej sezóny aj fakt, že sa pozornosť investorov presunula po zverejnení polročných výsledkov firiem, ktoré boli na programe na prelome júla a augusta, do Maďarska, kde k zverejňovaniu dochádza o niečo neskôr.
Ťahúňom burzy je aj naďalej ČEZ, ktorý si za uplynulé dva roky pripísal takmer 300 percent. Od začiatku tohto roku je to asi 50 percent. Záujem investorov o jeho akcie v minulom týždni vyvolali dobré výsledky aukcie na 400 MW elektriny na rok 2006, čo zodpovedá asi 4 percentám očakávaného domáceho dopytu. "Výsledky naznačujú, že dopyt po elektrine v roku 2006 môže dovoliť ČEZ-u zvýšiť ceny elektrickej energie o 10 -- 15 percent," uviedol Tomáš Gatěk, analytik spoločnosti Patria Finance. Aukcia na zvyšnú elektrickú energiu sa začala v piatok.
Rušno bolo minulý týždeň najmä okolo petrochemického Unipetrolu, ktorý na podnet menšinových akcionárov zvolal valné zhromaždenie. Investori očakávajú novú ponuku od poľského PKN Orlen, ktorý stratil koncom júla hlasovacie práva, keďže Komisia pre cenné papiere neschválila do 60 dní od prevzatia majority vo firme povinnú ponuku na odkúpenie minoritných akcionárov. PKN Orlen tak môže vyjsť prevzatie podstatne drahšie ako pôvodne očakával. Akcie Unipetrolu vďaka tomu už po predchádzajúcom raste vo štvrtok vyskočili o ďalších 5,65 percenta. V piatok sa index PX 50 mierne oslabil, jeho náprotivok PX-D zase opatrne posilnil.
Rast akcií na českom trhu tak, ako aj ostatných v regióne, je značne závislý od ziskovosti jeho najvýznamnejších titulov, a tým zatiaľ vývoj praje. Výhľad pre vývoj indexu v tomto roku je, aj napriek rastúcim špekuláciám, že ceny akcií sú príliš vysoké, naďalej pozitívny. K určitej korekcii by však malo dôjsť, zhodujú sa analytici. Podľa Tibora Bokora z Wood & Company ponúka český trh vysoký rast s rizikom porovnateľným so západnými trhmi. "Český trh bol charakteristický vysokými výnosmi pri vysokom riziku. Postupne prechádza k vstupu konzervatívne orientovaných investorov, keďže popri klesajúcich výnosoch sa znižuje aj investičné riziko," doplnil Bokor.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:31