Existujú dve lehoty. Ak sa vám nehoda stane doma, na území Slovenska, musíte oznámiť nehodu do 15 dní, odkedy sa nehoda stala. Ak sa stala v zahraničí, lehota je 30 dní. Možností, ako nahlásiť škodu na poisťovňu, je viacero. Záleží na konkrétnej poisťovni: telefonicky, elektronicky, písomne. K nahláseniu škody budete potrebovať aj vypísaný a podpísaný formulár o škodovej udalosti a tiež všetky údaje o vodičovi a vozidle.Dreamstime
StoryEditor

Nepravidelná mzda zníži dohodárom odvody

03.03.2019, 23:00
Hľadali ste si stálu prácu a nedarí sa vám ju nájsť? Východiskom sú dohody o vykonaní práce alebo pracovnej činnosti. Ak sa zadarí, nemusí byť len jedna. Dohodármi môžu byť aj penzisti alebo študenti a na dohodu môžete pracovať, aj keď ste zamestnaní.

Minimálna mzda sa každý rok zvyšuje, v tomto roku je 520 eur. Od nej sa odvíja aj minimálna hodinová mzda pri dohodách. Všetci dohodári majú preto nárok na minimálnu hodinovú mzdu 2,989 eura. Ak majú študenti a pracujúci dôchodcovia viac dohôd, určia si jednu, z ktorej – ak neprekročia mesačne príjem 200 eur – môžu mať úľavu na dani. Tento „modus operandi“ platí aj pre predčasných dôchodcov. Ostatné dohody fungujú po starom.

Náhrada mzdy
Ak sa chystáte pracovať na dohodu, premyslite si, ktorá z foriem bude najlepšia. Nie vždy je výhodné pracovať na dohodu o vykonaní práce, alebo, naopak, na dohodu o pracovnej činnosti. Zamerajte sa na druh práce, akú budete robiť. Či teda ide o konkrétnu pracovnú úlohu alebo o činnosť. Dajte si pozor aj na možnosť skončenia. Napríklad pri dohode o vykonaní práce s pracovnou úlohou, ako je vedenie účtovníctva či pomocná administratíva, je veľmi ťažké určiť, kedy sa skončí.


Na rozdiel od pracovného pomeru nemá dohodár nárok na dovolenku, na náhradu mzdy pri prekážkach v práci či na odmenu za prácu nadčas. Takisto im zamestnávateľ nemôže nariadiť pracovnú pohotovosť. Dohody nie je možné uzatvárať na dobu neurčitú, či uplatniť odpočítateľnú položku na zdravotné poistenie. Aj náhrada mzdy pri pracovnej neschopnosti prichádza do úvahy len v prípade nemocensky poistených. Forma dohôd musí byť vždy písomná, pričom nedodržanie tejto formy znamená, že už neplatí.


Súhlas verzus nesúhlas
Ak chcete mať popri pracovnom pomere aj inú zárobkovú činnosť na dohodu u iného zamestnávateľa, ktorá by mohla byť preň konkurenciou, potrebujete mať jeho písomný súhlas. Ak sa nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti, platí, že súhlas udelil. Môže s tým však aj nesúhlasiť.


Na druhej strane – ak to nie je konkurenčná dohoda, zamestnávateľa o súhlas žiadať netreba. Súhlas zamestnávateľa sa nevyžaduje ani na vedeckú, pedagogickú, publicistickú, lektorskú, prednášateľskú, literárnu a umeleckú činnosť....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 02 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 03 - Modified: 2024-01-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Popularita hazardu rastie, z ľudskej záľuby riskovať čoraz viac profituje aj naša štátna kasa 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2024-01-29 13:45:58 - Feat.: - Title: Za čo si v roku 2024 priplatíme najviac? Pozrite si sumár najdrahších položiek i dôvody, prečo je to tak
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:16