StoryEditor

Príspevky na cestovné len v tisícoch

18.08.2005, 00:00

V súvislosti s projektom zameraným na preplácanie časti cestovných výdavkov pre uchádzačov o zamestnanie v prihraničných regiónoch preplatili doteraz 4 375 Sk a bolo podaných deväť žiadostí v piatich okresoch. Informovala o tom námestníčka generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) pre služby zamestnanosti Tatiana Matejovičová.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s ústredím spustilo projekt začiatkom júna. Snaží sa tak zintenzívniť cezhraničnú mobilitu uchádzačov o zamestnanie v štátoch Európskej únie so zameraním najmä na prihraničné oblasti s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Poľskom. A aj zvýšiť motiváciu uchádzačov o zamestnanie pri hľadaní si pracovných príležitostí v týchto krajinách.
V rakúskej tlači sa vzápätí zdvihla vlna nespokojnosti s údajným hroziacim prílevom Slovákov na rakúsky trh práce. Rakúsky spolkový kancelár Wolfgang Schüssel vtedy poukázal na sedemročné prechodné obdobie na obmedzenie voľného prístupu občanov nových členom EÚ na rakúsky pracovný trh. Ako informovala rakúska agentúra APA, nedokázal si predstaviť, že by sa niekto na Slovensku vzdal podpory v nezamestnanosti a hľadal by si v Rakúsku prácu, ktorú nemôže získať pre obmedzenia prístupu na rakúsky pracovný trh. "Rakúsku nehrozí žiadne nebezpečenstvo, že by bolo zaplavené Slovákmi, hľadajúcimi si prácu," reagoval vtedy hovorca rakúskych ľudovcov pre sociálne otázky Walter Tancsits.
Vysvetliť situáciu sa snažil minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan: "Ak si niekto z nezamestnaných nájde prácu v zahraničí legálnou cestou, to znamená, že si vybaví pracovné povolenie v Rakúsku, úrad mu bude prispievať sumou dvetisíc korún. To robí teraz pre tých nezamestnaných, ktorí cestujú za prácou na Slovensku, a to isté by platilo, ak by si našli zamestnanie v zahraničí. Ale opakujem -- na základe legálnych postupov tých štátov, v ktorých chcú naši nezamestnaní pracovať. Takže išlo naozaj o hlboké nedorozumenie."
Matejovičová očakáva, že v nasledujúcom období sa mierne zvýši počet žiadateľov o preplácanie cestovných výdavkov, ale určite podľa nej nepôjde o "masové vycestovanie za prácou do zahraničia".
(TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:49