StoryEditor

Gripeny ovplyvnili zahraničný obchod

07.10.2005, 00:00

Český štatistický úrad včera zverejnil údaje o augustovom zahraničnom obchode, ktorý skončil so schodkom 1,914 miliardy Kč. Toto číslo je pozoruhodné tým, že ide o prvý schodok v bilancii českého zahraničného obchodu v tomto roku. Včerajšia štatistika však nebola pre trh neočakávanou správou. Vzhľadom na dovoz stíhačiek Gripen sa počítalo s tým, že ekonomika prejde z prebytku do deficitu. Zaujímavejšia je však skutočnosť, že výška deficitu je o 900 miliónov vyššia ako očakávali analytici.
Vladimír Pikora z Volksbank CZ upozorňuje, že okrem jednorazového dovozu stíhačiek Jas -- Gripen za 5,9 miliardy Kč stojí za nárastom dovozu aj zvýšený dovoz minerálnych palív o 52,1 %. Tento prudký rast spôsobil väčší dopyt po rope a plyne a tiež nárast cien oboch komodít. Podľa Pikoru sa ukazuje, že rýchly rast ekonomiky si žiada aj viac ropy. Česká ekonomika však podľa neho zostáva stále "rekordne rozbehnutá".
Tento rok sa rozbehla výroba v automobilke v Kolíne, čo sa bude každý mesiac čoraz viac prejavovať na zahraničnom obchode. V roku 2006 by mala výrobná kapacita dosiahnuť 300 000 áut ročne. Väčšinu dodávateľov pritom tvoria domáce firmy a takmer celá produkcia ide na vývoz.
"Predpokladáme, že v dlhodobom meradle bude zahraničný obchod generovať čoraz väčšie prebytky. Navyše pretrvajú oba hlavné trendy: naďalej bude rásť vývoz priemyselných výrobkov, hlavne áut, a takisto bude rásť naturálne aj hodnotovo dovoz minerálnych palív. Zahraničný obchod bude stále ťahúňom českého hospodárskeho rastu," komentovala výsledky zahraničného obchodu Markéta Šichtařová zo spoločnosti Next Finance.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:51