Dreamstime
StoryEditor

Aký program pripraviť deťom na leto? Vyskúšajte jazykový tábor

03.04.2019, 09:15
Autor:
(msa)(msa)
Slnko, voda, vzduch - a dva mesiace prázdnin! Pre školákov vytúžené dni bez školských povinností, pre dospelých náročná domáca úloha: zabezpečiť program svojim ratolestiam. Ideálne tak, aby bol pestrý a zaujímavý, pod dohľadom dospelých.

Leto má byť plné zážitkov, dovolenka s rodičmi, výlety, dobrodružstvá a zábava s kamarátmi. Lenže dva mesiace sú dlhá doba a rodičia väčšinou nemôžu stráviť s deťmi celé prázdniny. Detské denné tábory sú preto v mestách vítaným riešením. Deti sú pod dozorom dospelých, o program, ale aj stravovanie majú postarané. Volis Academy, jazyková škola v Bratislave má s detskými tábormi dlhoročné skúsenosti. V priebehu roka organizuje kurzy angličtiny, kurzy nemčiny, ale aj ďalších jazykov pre mládež aj dospelých. Navštevujú ju študenti, ktorí potrebujú doučovanie angličtiny, ale aj prípravu na maturitu.

Počas letných prázdnin Volis Academy organizuje jazykové detské denné tábory v Bratislave a pobytové týždenné jazykové tábory v rekreačnom stredisku Prašník. Predstava, že deti sa aj počas prázdnin učia môže niekoho zaujať, iného odradiť.
Ako to teda je? Dokážu sa deti počas horúcich letných dní sústrediť a sú ochotné sa učiť?

„Deti k učeniu nenútime. Atmosféru počas celého dňa udržujeme prázdninovú, uvoľnenú a hravú. Doobeda sa deti učia, avšak v prostredí, ktoré sa nepodobá školskému, u nás nie sú lavice ako na našich školách. V triede je málo detí, učitelia sú priateľskí, a navyše deti si s nimi tykajú, nepociťujú bariéru katedry a lavice,“ vysvetľuje Peter Lisý, konateľ jazykovej školy.
„Deti sú uvoľnené, učenie prebieha hravou formou. Používame Volis metódu pre deti, ktorá je vytvorená špeciálne pre tento vek. Lektori sú špeciálne školení na prácu s deťmi v tomto veku.”
Podľa Petra Lisého sa činnosti v tábore stále menia, resp. striedajú. Program je pestrý a deti si ani neuvedomujú, že sa celý deň učia.

Denný jazykový tábor v Bratislave

Aktivity v dennom jazykovom tábore priamo v centre Bratislavy sú rozdelené na interiérové a exteriérové. Medzi obľúbené aktivity vo vnútri patria súťaže, počas ktorých si deti cibria slovnú zásobu, ktorú v daný deň získali. Popoludnie patrí činnostiam mimo jazykovej školy, obľúbené sú najmä laser game aréna, virtuálna realita, bowling alebo lanoland.

V jednej skupine je maximálne osem detí na jedného pedagogického pracovníka. „Náš tábor navštevujú deti od 7 do 14 rokov. Drvivá väčšina z nich k nám chodí opakovane,“ objasňuje Peter Lisý. „Lektori prechádzajú špeciálnym školením, aby vedeli učiť angličtinu deti v tomto veku, ale aj aby vedeli pre nich zábavným spôsobom odprezentovať program, ktorý pripravujeme.“

Tábor v prírode neďaleko Bratislavy

Týždenný jazykový tábor Volis Academy už roky organizuje v rekreačnom stredisku Prašník.
„Máme s ním dobré skúsenosti, boli sme tu už viackrát. Stredisko je špeciálne postavené pre deti, aby mohli tráviť leto v lone prírody a zároveň nie ďaleko od civilizácie. Miesto disponuje športoviskami, bazénom, veľkou lúkou, futbalovým ihriskom. Zároveň máme k dispozícii učebne, kde majú deti doobeda vyučovanie,“ hovorí Peter Lisý. Nemenej dôležitá je podľa neho aj skutočnosť, že Prašník je len hodinu cesty od Bratislavy.

Prihlášky sa môžu posielať hneď

Deti možno prihlásiť do táborov po celý rok. Rodičia však začínajú letné prázdniny riešiť najmä na jar a pred letom od marca do júna, kedy prichádza najviac prihlášok. Každý deň sa začína raňajkami. Program dňa je naozaj pestrý, ale každý deň majú deti štyri hodiny anglického jazyka, ktorý ale nemusí bezprostredne prebiehať v triede. Niektoré hodiny sú vonku v exteriéri a prirodzene nadväzujú na prostredie, v ktorom sa nachádzajú. Po obede majú deti odpočinok, po ktorom nasleduje pestrý program, najmä v okolí a v prírode. Veľa závisí aj od počasia.

Na mobily treba zabudnúť

„Máme takú skúsenosť, že mobily deťom neprospievajú, aby ich denno-denne používali v tábore. Preto po dohode s rodičmi, deti pri registrácii mobily odovzdajú lektorom. Každý deň ich dostanú na určitý čas, ktorý je špecificky vymedzený,“ objasňuje Peter Lisý. V tom čase môžu zavolať domov, alebo sa hrať, alebo napísať kamarátom esemesku. „Máme s tým dobré skúsenosti, a oceňujú to aj rodičia,“ dodáva konateľ jazykovej školy Volis Academy. V konečnom dôsledku si určenú polhodinku naozaj užijú aj deti a celý deň sa môžu venovať programu a kamarátom, bez toho aby ich mobil otravoval a rozptyľoval.

Viac informácií nájdete na www.jazykove-prazdniny.sk

01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-10-05 11:55:51 - Feat.: - Title: Tohtoročné leto patrí medzi najteplejšie na Slovensku, rekord však nepadol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:23