Omyl, kvôli nemu je doma horúco alebo musíte doslova dusiť kotol. V oboch prípadoch za palivo miniete viac. Ako hovorí Ivana Hlinková z Energy Centra České Budějovice, kotol sa má kupovať podľa takzvanej menovitej vonkajšej teploty, ktorá sa líši v závislosti od regiónu, väčšinou je to 15 stupňov. Akonáhle kúpite kotol dimenzovaný na nižšiu teplotu, než potrebujete, vykurovanie bude neefektívne. "Najhoršie sú na tom kotle na tuhé palivá s ručným prikladaním bez akumulačnej nádrže. Keď je výkon takého kotla väčší než tepelná strata domu, je nutné pri prevádzke jeho výkon neustále dusiť. Potom klesá účinnosť spaľovania a zvyšuje sa množstvo škodlivín v splodiny horenia," opisuje Ivana Hlinková. Rovnako to vidí aj Roman Šubrt zo spoločností Energy Consulting. Čím menší kotol, tým vyššia účinnosť. A najvyšší účinnosť kotol má, keď ide naplno. Pri kotloch na tuhé palivá pomôže akumulačná nádrž. "Kotol kúri naplno aj pri teplotách výrazne nad najnižšími zimnými teplotami a prebytočné teplo sa ukladá do akumulačnej nádrže. Keď kotol vypne alebo vyhasne, teplo na vykurovanie berie z nádrže," vysvetľuje Roman Šubrt. Zníži sa spotreba paliva a zvýši komfort. A ako podotýka Kamil Tomčík z firmyViadrus, kotol má byť prispôsobený aj veľkosti vykurovaného priestoru .Flickr
StoryEditor

Nový kotol vám zníži množstvo paliva

09.04.2019, 00:00
Staré kotly na uhlie zaťažujú nielen životné prostredie, ale aj vašu peňaženku. Situáciu sa snaží riešiť aj štát, preto ponúka možnosť získať poukážku na moderné vykurovacie zariadenie. Aké sú podmienky na jej získanie a kedy sa kotly oplatí vymeniť, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Stanislav Jurikovič, komunikačný manažér Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry

1. Výmena kotla
Kúrime doma starým kotlom na uhlie, avšak chceli by sme ho vymeniť. Môžeme dostať príspevok aj na kotol na biomasu?
V rámci národného projektu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Zelená domácnostiam II môžete získať podporu na inštalácie kotlov na biomasu. Tie pokrývajú potrebu tepla na vykurovanie a ohrev vody v rodinných a bytových domoch. Podpora sa týka kotlov na spaľovanie drevných peliet, brikiet, štiepok a kotlov na splyňovanie kusového dreva. Naďalej sa kladie veľký dôraz na minimalizáciu znečisťovania ovzdušia. Preto je možné podporiť len inštalácie kotlov na biomasu, ktoré nahradia existujúce alebo preukázateľne plánované kotly na uhlie.

2. Finančné prostriedky
Na životné prostredie treba prihliadať aj pri vykurovaní domácností. Kto stojí za týmto projektom?
Podpora inštalácie zariadení, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie, sa financuje z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Riadi ho ministerstvo životného prostredia. Príspevok sa poskytuje z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu. V pilotnom projekte Zelená domácnostiam, ktorý bol ukončený v roku 2018, bolo k dispozícii 45 miliónov eur. V pokračovaní projektu Zelená domácnostiam II je v období od roku 2019 až do roku 2023 k dispozícii 48 miliónov eur.

3. Výška podpory
Zvažujeme nový kotol na drevo, nakoľko ten starý na uhlie nám už čoskoro vypovie službu. V akej výške nám môže byť pridelená podpora na jeho výmenu?
Podpora je vo forme poukážok, ktoré môžu pokryť maximálne 50 percent oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže. Pri kotloch na biomasu môžu rodinné domy získať príspevok 80 až 100 eur na jeden kilowatt inštalovaného výkonu zariadenia. Maximálne môže rodinný dom získať 1 500 eur. Pri bytových domoch je maximálna výška príspevku na jeden kilowatt 88 eur a celkový podporovaný výkon je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:19