StoryEditor

Ako si môžete odkúpiť podiely pôdy

10.04.2019, 00:00
Môžu si vlastníci aj sami sceliť svoje pozemky? Dá sa to zámenou, darovaním, ale aj skupovaním podielov. Na postup, ktorý treba pritom dodržať, upozorňuje odborník v oblasti katastrálneho práva Ondrej Halama.

1. Najprv sa treba pokúsiť o dohodu spoluvlastníkov
Vlastníci môžu vlastnícke vzťahy v obci preusporiadať aj bez zásahu úradov a bez pozemkových úprav. Je to však náročné, keďže treba rokovať s každým vlastníkom samostatne, uzavrieť mnoho zmlúv a vyhotoviť veľa geometrických plánov. Netreba zabúdať, že spoluvlastníci parcely sú navzájom zviazaní predkupnými právami, výnimkou sú prípady, keď chcú svoj podiel venovať blízkej osobe. Je možné sa dohodnúť dokonca aj na zrušení spoluvlastníctva. Pri takomto jednoduchom sceľovaní treba brať do úvahy dve základné podmienky: pozemky musia byť vedľa seba a súčasne musia mať rovnakých vlastníkov. Ich splnenie sa dá dosiahnuť pomocou kúpnych, zámenných či darovacích zmlúv.

Rada: Ak chceme, aby pozemok v spoluvlastníctve viacerých osôb mal iba jedného vlastníka, je možné to dosiahnuť aj dohodou o vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. Keď už máme vedľa seba pozemky s rovnakými vlastníkmi, dáme geodetovi vyhotoviť geometrický plán a požiadame o zápis do katastra. Je to bezplatné.

2. Čo musí dohoda obsahovať
Akákoľvek zmluva, či už kúpna, zámenná alebo darovacia, musí predovšetkým jednoznačne zachytávať vôľu zmluvných strán. Musí z nej byť jasné, aké práva a povinnosti majú stranám vzniknúť – upravuje ich Občiansky zákonník. Pri kúpnej zmluve je to povinnosť predávajúceho odovzdať vec kupujúcemu a povinnosť kupujúceho zaplatiť kúpnu cenu. V darovacej zmluve sa darca zaväzuje prenechať bezplatne dar obdarovanému a obdarovaný prejavuje svoj súhlas s týmto darom. V zámennej zmluve má každá zmluvná strana povinnosť odovzdať druhej strane určitú vec (alebo veci), čím sa zrealizuje výmena.

Rada: Rešpektujte predkupné právo ostatných spoluvlastníkov a najprv im ponúknite podiel na predaj. Pri nakladaní s pozemkami zákon vyžaduje, aby zmluva bola písomná – nestačí ústna – a podpísaná zmluvnými stranami. Je tiež nutné zapísať ju do katastra. Bez zápisu do katastra neprejde vlastníctvo na nového vlastníka.


3. Aké príl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:32